В началото на тази година китайската лунна сонда Chang'e-4 ("Чанъе-4" - богиня на Луната в китайската митология) влезе в историята, когато стана първият космически кораб, който се е докоснал до далечната страна на Луната. Според проучване, публикувано в Nature, луноходът на сондата, Yutu-2, може да е открил първите признаци на наличието на тайнствени материала от лунната мантия. Ако намерените минерали се окажат действително част от лунната мантия, откритието може да помогне на учените да разберат по-добре как са се формирали Луната и Земята.

Chang'e-4 умишлено се приземи във вътрешността на лунния кратер Von Kármán, една от най-големите известни структури, получени в резултат на сблъсък в Слънчевата система. Както посочва National Geographic, ако учените искат да намерят материал от лунната мантия някъде, това е едно добро място за търсене. При проучване на басейна на картера, Yutu-2 е открил два минерала: ниско-калциев (орто)пироксен и оливин. Те потвърждават прогнозите за това какво може да съдържа горната мантия на Луната.

Учените подозират, че лунната кора и пластовете на мантията се различават един от друг, благодарение на древния океан от магма, който се охлажда и втвърдява. Но онова, което знаем за състава на Луната, до голяма степен се основава на повърхностни проби, върнати от мисиите на "Аполо", които обаче са били само на близката страна на Луната.

Виж още: Вижте отблизо най-далечния космически обект, който сме наблюдавали

Към днешна дата никой не е събрал проби от мантията на естествения ни спътник. Но някои учени предупреждават, че това изследване е неубедително. Спектрометърът на Yutu-2 може всъщност да вижда вулканично стъкло или втвърдена лава от удара, който първоначално е създал кратера Von Kármán. Yutu-2 ще продължи да изучава тези материали с надеждата да разбере техния геоложки контекст и произход, както и да определи потенциала за връщане пробите обратно на Земята. Независимо от това как въпросните проби се интерпретират, учените са съгласни, че откриването на тези далечни минерали е пионерски подвиг в областта на космическите изследвания.

Въпреки че Пекин навлезе по-късно в сферата на проучването на Космоса, според експерти Китай бързо настига САЩ и дори може да оспори лидерството на Вашингтон в сферата на изкуствения интелект и квантовата компютъризация. Китай планира да създаде трета космическа станция до 2022 г., да изпрати космонавти на база на Луната до 10 г. и да изтреля сонди към Марс, включително такива, които могат да се върнат с проби на Земята.