Google обяви, че разпуска своя съвещателен комитет, събран, за да наблюдава как гигантът използва изкуствения интелект, само една седмица след като го учреди. Причината са противоречивите реакции относно включването на някои от членовете му. На теория бордът трябва да се състои от изтъкнати учени в области като роботика, изкуствен интелект, филосoфия и психология.

Освен тях обаче Google включи няколко души с политически кариери, включително членове на бивши президентски администрации.

Целта на борда бе да дава съвети относно направлението и добрите практики в работата на Google в областта на изкуствения интелект. Той трябваше да следи за прилагането на т.нар. „принципи на изкуствения интелект“, които обяви шефът на Google Сундар Пичай. Тогава той действа в резултат на разкрития, че ръководената от него компания помага на Пентагона с машинно обучение на дронове за военен проект. В резултат на това Google обеща, че спира работа по проекта и че никога няма да разработва АI оръжия или да работи по приложения на изкуствения интелект, които нарушават принципите на международното право и човешките права.

„Стана ясно, че в сегашната среда този съвещателен борд не може да функционира както искахме. Затова ще започнем отначало, продължавайки да бъдем отговорни за нашата работа и въпросите, които развитието на изкуствения интелект поражда“, казва Google в свое изявление.

КАМЕРА ТЕСТ: Колко добре всъщност снима Huawei P30 Pro (ВИДЕО)