Ако беше жив днес, вокалът на Nirvana Кърт Кобейн щеше да бъде на 50 години. Мнозина фенове се чудят какви песни още щеше да напише, ако не се беше самоубил преди 30 години. Въпреки че никога няма да научим отговора на този въпрос, един изкуствен интелект се опитва да внесе повече яснота.

Magenta AI на Google анализира над 20 песни на сиатълската група, за да създаде „ново“ нейно парче. То се нарича Drowned in the Sun и дори прилича на You Know You’re Right – една от последните песни, записани от Nirvanа преди смъртта на Кобейн през 1994 г.

Извън гласа на вокала Ерик Хоуган, който пее във фен група на Nirvanа, всичко друго е генерирано от изкуствения интелект. Той най-напред е захранен с песните под формата на MIDI файлове, за да научи специфичното звучене и хармония, дали облика на звука на групата.

Това не е първият път, когато изкуствен интелект се използва, за да възпроизведе покойни творци. Новата песен обаче е част от инициативата Lost Tapes of the 27th Club, която си поставя да цел да запише генерирани от AI песни от музиканти, които са умрели на тази възраст, в опит да повиши вниманието към страдащите от душевни заболявания творци.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Над половин милион души желаят пламенно Tesla Cybertruck