Един от най-известните професионални играчи на го Лий Се-Дол сложи край на кариерата си, посочвайки като мотивиращ фактор безплодните опити да победи машините на популярната игра.

„С дебюта на изкуствения интелект в играта го осъзнах, че дори и да стана номер едно, вече не мога да съм на върха, защото има друг играч, който не може да бъде победен“, казва той.

Виж още: 8 важни ъпгрейда за есенния гардероб на всеки уважаващ себе си мъж

Върхът на 26-годишната успешна кариера на Се-Дол бе през март 2016 г., когато той се изправи в серия мачове срещу изкуствения интелект AlphaGo на компанията DeepMind. Тогава той предрече, че ще победи с лекота, но остана безкрайно шокиран, когато алгоритъмът го победи в четири от петте мача.

Все пак кореецът до днес остава единственият играч, победил AlphaGo в официален турнирен мач. Това прави отказването му още по-притеснително, тъй като бе един от малцината на планетата, способни да се изправят срещу машината.

Всичко това показва, че възходът на AI има потенциално негативен ефект върху човешката конкурентоспособност на най-висока ниво, а не само при нискоквалифицирания труд.

Виж още: Превъзходството на Google – защо е още твърде рано да си говорим за квантови компютри?