Лабораторията за изкуствен интелект OpenAI пусна пълната версия на AI система за генериране на текст, за която експертите предупредиха, че може да се използва за зловредни цели.

Институтът първоначално обяви системата, наречена GPT-2, през февруари, но засекрети пълната версия на програмата от страх, че тя може да се използва за разпространението на фалшиви новини, спам и дезинформация. Междувременно видяхме по-малки и не толкова сложни нейни версии, а сега OpenAI твърди, че не е намерила сериозни доказателства за възможната употреба на GPT-2.

GPT-2 е част от ново поколение системи за генериране на текст, които впечатляват с тяхната възможност да създават смислен текст от минимална информация. Системата е обучена с над 8 милиона текстови документа, събрани от интернет. В резултат, ако дадете фалшиво заглавие, тя ще напише новината към него, а ако предложите първия куплет от стихотворение, тя ще го завърши.

Освен чисто техническите способности пускането на пълната версия на GPT-2 е важно, защото става част от дебата за отговорността на AI учените и потенциалните вреди, които работата им причинява. Експерти твърдят, че лесният достъп до толкова модерна технология може да помогне на злонамерени играчи, които да генерират всичко от т.нар. дийп фейкс до revenge porn.

Не всички обаче са съгласни с това. Много експерти критикуваха решението за скриването на GPT-2 с аргумента, че пречи на споделянето на знание и засилва стереотипите срещу изкуствения интелект.

Виж още: На лов за качествени мишки и клавиатури с Logitech