В дълбоките води на океаните учените са открили нов вид бактерии, които процъфтяват в изворите от подводни горещи извори.

Такива горещи извори вероятно съществуват и на океански светове като Юпитеровия спътник Европа и спътника на Сатурн Енцелад, така че тези наблюдения изострят разбирането ни за формите, които може да приеме извънземният живот на тези спътници, казват астрономите.

Новооткритата бактерия Sulfurimonas pluma принадлежи към семейство организми, които досега са познати само от вулканични извори на морското дъно на Земята, тъй като не могат да понасят високи нива на кислород във водата на други места. Затова учените са изненадани да открият нов член, по-малък от своите роднини, който се развива в богати на кислород водни потоци на стотици метри от тях.

"Беше истинско вълнение, когато видяхме, че тези микроорганизми са не само многобройни, но и много активни в шлейфа", казва Масимилиано Молари, учен от Института за морска микробиология "Макс Планк" в Германия, в коментар за Space.com. Молари е водещ автор на последното проучване, което установи, че S. pluma е преминала през уникални генетични промени, които ѝ позволяват не само да се адаптира, но и да се развива в широк спектър от среди в океаните на Земята.

Една от тези генетични промени е направила бактерията способна да получава енергия от много източници, поради което тя се среща в изобилие в близост до богати на водород извори на морското дъно, както и до богати на кислород шлейфове на хиляди километри, казват учените. Изследователите установяват, че организмът използва основно водород, за да се размножава и да расте повсеместно. "Това не е наблюдавано досега в такъв тип среда", казва Молари.

Глобалното присъствие на този гъвкав организъм в океаните на Земята "премахва интелектуалната бариера пред способността ни да си представим, че нещо подобно може да възникне на друго място в Слънчевата система", изтъква Крис Герман, старши учен в Океанографския институт Уудс Хоул, в имейл до Space.com.

Това е вълнуващо откритие, защото мисията на NASA "Касини", която изучаваше Сатурн и неговите спътници от 2004 до 2017 г., откри водород в струите, изригващи от южния полюс на Енцелад, когато прелетя покрай тях, което предполага активни богати на водород хидротермални изпускания на дъното на лунния океан, подобно на тези на Земята.

Хидротермалните отвори се образуват, когато студената, богата на кислород морска вода се просмуква в пукнатини в земната кора и си проправи път обратно навън, щом срещне лежащата под нея гореща магма. Топлината предизвиква химически реакции, които премахват кислорода от водата, така че тя се връща в океана, като губи кислород, но получава други минерали, необходими за развитието на микробите.

Учените разделят случващото се след това на два етапа: полученият горещ шлейф се издига на стотици метри нагоре от морското дъно, докато се изчерпи. След това той се разпространява хоризонтално на хиляди километри, като през това време се насища с кислород благодарение на смесването му със заобикалящата го богата на кислород морска вода.

Голяма част от микробния растеж се осъществява на втория етап, където изследователският екип открива и голямо количество S. pluma във водни проби, събрани от арктически и антарктически океани. Резултатите от последното изследване показват, че микробът може да оцелее във всички части на хидротермалния шлейф в глобалния океан на Земята. Астрономите очакват подобен двустепенен процес от шлейфовете на дълбоководните вулкани върху морското дъно на Европа и Енцелад, въпреки че размерите и времевите рамки може да са различни в зависимост от гравитационното привличане на телата и начина на циркулация на океанските им води.

Така че, ако организми като S. pluma съществуват в океаните на тези спътници, резултатите от това изследване "биха могли да означават, че вероятността да се открият доказателства за тези организми е по-голяма, отколкото се смяташе досега", казва Кейбъл. "Едно от нещата, които очакваме, е, че ако има живот на Европа или Енцелад, той вероятно ще бъде от много различни организми, живеещи в биосфера."

Учените се надяват, че тези организми ще бъдат открити от бъдещи мисии, които ще търсят живот отвъд Земята, включително Europa Clipper на NASA, която ще бъде изстреляна през 2024 г., за да проучи обитаемостта на Европа, и Enceladus Orbilander, която ще търси признаци на живот на повърхността на този спътник.

Снимка: Unsplash

Виж още: Откриха на отдалечен остров морско чудовище от времето на динозаврите