Любопитно ново проучване на YouGov показва, че по-младите са преследвани от съмнения относно научни факти, които приемаме за категорични.

В анкетата участват 8215 американци, от които 16 процента невинаги са вярвали, че Земята е кръгла, и са имали съмнения за това. Този процент е още по-голям – 34 – в групата между 18 и 24-годишните, които очевидно не са съвсем сигурни в това, каква форма притежава планетата, на която живеем.

Разбира се, като всяко проучване и това не трябва да се приема абсолютно, тъй като понякога хората са склонни да дават умишлено неверни отговори, които ги забавляват, особено ако темата не ги интересува или смятат, че зададеният въпрос е очевиден или нелеп. Освен това YouGov дава точки за участие, с които може да си купите аксесоари като тениски и торбички и ваучери.

Компанията обаче отрича, че анкетираните могат да заблудят лесно системата ѝ.

“Имаме научни методи, с които да открием всякакви неточности и несъответствия в отговорите”, казва неин представител.

Един вариант за онези, които наистина се съмняват, е да са качат на борда на полет на Virgin Galactic, която буквално преди дни проведе първия си успешен тест след фаталната катастрофа преди няколко години.

Тагове: