Първият сателит в света, насочен към изучаването на квантовите сателитни комуникации, беше изстрелян миналата година през август. Сега Micius, наричан още Quantum Experiments at Space Scale, който се управлява от Университета за наука и технологии в Китай, предаде за пръв път квантов сигнал, какъвто преди не е изпращан никога. Успешният експеримент е изключително значим за технология, наречена квантова криптография, която използва квантови частици като фотони, за да изпраща криптирана, защитена информация.

Квантовото преплитане е феномен, за който дори Айнщайн не е бил сигурен, че съществува, наричайки го „нещо призрачно, което се случва на разстояние“. Двойките частици могат да се свържат помежду си така, че едната от тях да дава информация за другата, без значение на какво разстояние са. Процесът би могъл да се ползва за „телепортиране“ на информация между теоретично безкрайни площи. Всъщност точно това нарушава принципа на Айнщайн за общата относителност, който гласи, че нищо не може да се движи по-бързо от светлината. Квантовите ефекти обаче са много чувствителни към влиянията на околната среда и предишни експерименти са увивали фотоните в оптични влакна, за да ги предпазват. Ако се изпращат през оптични влакна обаче, сигналът се нарушава на около 240 км изминато разстояние – нещо, което би попречило такива сигнали да се пращат по-далеч и да се ползват за предаване по-надалеч. Оттам тръгва идеята за сателити, които да излъчват квантови частици на големи разстояния. Това е първият успех в тази насока – сателитът е успял да разпрати единични фотони между две наземни станции на разстояние на около 1200 км една от друга. Постигнатото е много важно за бъдещето на квантовата мрежова комуникация.

Сателитът Micius беше изстрелян от пустинята Гоби, а преди изстрелването беше оборудван със сложна система от огледала, лазери и специален бордови кристал. Когато един от лазерите освети кристала, той създава двойки светлинни частици, познати като преплетени фотони. Лазерът създава по 6 милиона двойки фотони всеки път, но на Земята успяваме да уловим само по една двойка в секунда.

Квантовата криптография би могла да стане най-ползваният начин за криптиране на информация в бъдеще. Тя ще осигури защита срещу хакери, която е наистина неразбиваема. Проектът на китайците е най-разгърнатият и мащабен от този характер до момента – повечето подобни така и не преминаха тестовата си фаза поради голямата сложност на технологията и високата цена. Китай имат намерение да разгърнат цяла флотилия от този тип сателити до 2030 година.