BulgariaSat-1 е името на първия български геостационарен сателит, който ще заеме своето място в Космоса. На специално медийно събитие Максим Заяков и Петър Петков, които са съответно изпълнителен директор на Булсатком и директор развитие и внедряване, дадоха информация "от кухнята" за всичко, което се случва с проекта. Те разказаха подробно за сателита, спецификациите покрай изстрелването и позиционирането му в орбита. Инвестицията в него към момента е над 265 млн. долара, инвестирани от общо пет банки.

Всички основни процеси по изграждането и монтажа, както и тестването на сателита са напълно приключили и той е готов за следващия етап. Изстрелването ще се проведе на площадката на Space X, с Falcon 9 – една от ракетите, които постигнаха многократно използване и тази, която успешно се приземи на площадка в океана. BulgariaSat-1 трябваше да излезе в орбита през ноември миналата година, но избухването на ракета на площадката на изстрелване през септември накара временно всички планове да бъдат прекратени.

Обхват на сателита

46% от капацитета на сателита ще се използват за нуждите на компанията, а 54% ще се разпределят за други организации, които биха желали да се възползват. Той ще се позиционира на 36 000 ĸм нaд Зeмятa и има минимум 20-годишен предвиден живот спрямо изграждането и издръжливостта си – и, разбира се, ако всичко протече по план. Ще се управлява от две контролни сателитни станции, разположени далеч една от друга – едната близо до София, а другата до Велико Търново. Хората, които ще се занимават с управлението, са прекарали последните години, обучавайки се за това, и 95% от екипа е съставен от българи.

Етапите на извеждането на сателита

Максим Заяков и Петър Петков увериха, че сателитът е напълно затворена система, без никаква възможност за кибератаки. Те описаха в големи подробности възможностите му и как ще се случи изстрелването. Дали е успешно самото позициониране в геостационарна орбита, ще разберем около шест часа след изстрелването. Съседите на сателита на България в орбита ще са апаратите на Швеция и Норвегия. България става 12-ата европейска държава, която изстрелва собствен сателит в Космоса, и се присъединява към Франция, Гърция, Италия, Люксембург, Норвегия, Русия, Испания, Беларус, Великобритания и Турция. 

Очаквайте на страниците на HiComm подробен материал с всичко, което знаем за BulgariaSat-1, чийто полет съвсем скоро ще проследим с огромен интерес и стиснали здраво палци.

Оцени:
Рейтинг: 4
Още от HiEnd

Извънземни не са причината за мистериозното затваряне на американска обсерватория

0 | 18.09.2018