Въпреки че активистите продължават да се сблъскват с опозиция от страна на отричащите климата за опитите си да повишат осведомеността за опасността, в която се намира нашата планета, все повече научни данни показват, че ледът в света се топи с бързи темпове.

Според проучване, публикувано по-рано през 2021 г., загубата на лед в световен мащаб се е увеличила бързо през последните две десетилетия, като е нараснала от около 760 милиарда тона годишно през 90-те години на миналия век до над 1.2 трилиона тона годишно през 2010 г. Междувременно второ, подкрепено от НАСА проучване на ледената покривка на Гренландия установи, че поне 74 големи ледника, които завършват в дълбоките, затоплящи се океански води, са силно подкопани и отслабени.

Въпреки това световната научна общност все още не оценява степента на този ефект, както и последиците от него за покачването на морското равнище.

"Това е все едно да отрежеш краката на ледника, вместо да разтопиш цялото му тяло", казва пред The Washington Post Ерик Ригнот, съавтор на изследването и изследовател на ледниците в Лабораторията за реактивно движение на НАСА и Калифорнийския университет в Ървайн.

"Разтопявате основата и тялото пада надолу, а не разтопявате цялото тяло. Мисля, че това е пример, че сегашните прогнози са консервативни. Когато надникнем по-долу, разбираме, че тези обратни връзки се задействат по-бързо, отколкото сме предполагали."

Докато първото проучване установява, че сегашните загуби на лед, които са в крак с най-лошите сценарии за повишаване на морското равнище, представени от Междуправителствената експертна група по изменението на климата (IPCC) на ООН, подкрепеното от НАСА проучване предполага, че IPCC може да подценява бъдещото повишаване на морското равнище. Междувременно преди няколко години National Geographic се зае да визуализира екстремния сценарий, при който целият лед на Земята се разтопява. В сътрудничество с учени и университети от цял свят той създаде точно изображение на това как би изглеждала Земята, ако морското равнище се повиши с 65 метра - еквивалент на разтопяването на цялата вода, която в момента е затворена в леда на континентите (планински сняг, ледници, ледени покривки и др.) и леда на океаните и езерата.

Във видеоклипа се показва, че много европейски градове, включително Брюксел и Венеция, ще бъдат под вода, ако най-лошият сценарий стане реалност. В същото време в Африка и Близкия изток подобна съдба ще сполети Дакар, Акра и Джеда. Милиони хора в азиатски градове като Мумбай, Пекин и Токио ще бъдат изтръгнати от домовете си заради покачването на морското равнище и ще бъдат принудени да се преместят навътре в сушата.

В Южна Америка Рио де Жанейро и Буенос Айрес ще бъдат потопени под водата. Що се отнася до Съединените щати, светът ще наблюдава как места като Хюстън, Сан Франциско, Ню Йорк и целият щат Флорида бавно изчезват в морето. Колкото и ужасяващи да са тези картини, те служат като необходимо напомняне, че докато продължаваме да изгаряме изкопаеми горива за енергия и да отделяме въглерод в атмосферата, планетата става все по-топла. Проучване, публикувано в Science Advances от изследователи от САЩ, Великобритания и Германия, предупреждава, че разполагаме с достатъчно ресурси от изкопаеми горива, за да разтопим напълно ледената покривка на Антарктида.

Снимка: Unsplash

Виж още: Тази концепция показва, че Windows 7 може да бъде релевантен дори днес (ВИДЕО)