Според проучване, публикувано в Science, изследователите са създали нова форма на лед с плътност, много близка до тази на водата. Чрез разклащане на буркан с лед и метални топчета при изключително ниски температури екипът създава бял прахообразен лед със свойства, различни от всички познати досега видове. Новият лед има аморфна структура - вместо молекулите му да образуват чиста и подредена кристална структура като леда, който можете да си направите в кухнята, молекулите му са неорганизирани като тези на течната вода.

"Това може да е течна вода, замразена във времето", казва Мартин Чаплин, който изучава структурата на водата в Лондонския университет "Саут Банк" и не е участвал в работата, пред Джонатан О'Калахан от Nature News. "Това може да е много важно."

Заради повсеместното си разпространение на Земята водата може да изглежда като обикновена течност. Но тя има някои необичайни свойства. Например при охлаждане плътността ѝ достига своя връх при четири градуса по Целзий, а с по-нататъшното понижаване на температурата ѝ тя става все по-малко плътна, поради което кубчетата лед плуват в чаша вода. Но това е необичайно - повечето течности стават по-плътни, когато се охлаждат.

При нормални условия водните молекули се свързват в шестоъгълна форма при замръзване. Според учените те са открили 20 кристални форми на воден лед.

Изследователите не са си поставили за цел да създадат нов вид лед. В изследването те са поставили обикновен лед и стоманени топчета в буркан и са ги охладили до минус 200 градуса по Целзий, като са разклащали съда с около 20 пъти в секунда - просто от чисто любопитство.

"Това беше един от онези експерименти в петък следобед, когато просто го правиш и виждаш какво ще се случи", казва Кристоф Залцман, физикохимик от Университетския колеж в Лондон и съавтор на статията, пред Лия Крейн от New Scientist. "Наивно си мислите, че нищо няма да се случи, просто ще разбиете леда на по-малки парчета. Но за наша голяма изненада нещо се случи."

Екипът изстрелва рентгенови лъчи към праха, за да прецени как са подредени молекулите му. Когато рентгеновите лъчи се разпръснали, изследователите установили, че ледът няма никаква организирана структура. Компютърна симулация демонстрира как случайно плъзгащите се слоеве лед могат да накарат структурата да стане аморфна.

При по-необичайни обстоятелства учените са създали две други форми на аморфен лед. През 30-те години на миналия век изследователи кондензират водни пари върху метална повърхност, охладена до минус 110 градуса по Целзий, като образуват аморфен лед с по-ниска плътност от водата, според изявлението. През 80-те години на миналия век при компресиране на обикновен лед при изключително ниски температури е създаден първият аморфен лед с по-висока плътност от тази на водата.

Но новият лед е различен: неговата плътност е 1.06 грама на кубичен сантиметър, което е много близко до плътността на водата - 1 грам на кубичен сантиметър. Изследователите го наричат аморфен лед със средна плътност, или MDA.

Тези свойства карат учените да смятат, че MDA може да е стъклена фаза на водата. Стъклата се образуват, когато разтопената течност се охлади много бързо, преди молекулите ѝ да се подредят добре, пише Раул Рао от Inverse. В дълги периоди от време стъклото има свойства, подобни на тези на течността.

Други изследователи не са убедени, че MDA е много подобен на течната форма на водата. Томас Лоертинг, физикохимик от Университета в Инсбрук, Австрия, който не е участвал в статията, казва пред Science News, че вместо това смята, че новият лед е "тясно свързан с много малки, изкривени ледени кристали".

Необходими са още изследвания, за да се разбере по-добре доколко този лед прилича на течна вода. Изследователите смятат, че изучаването му може да ни помогне да разберем по-добре луните на други планети, които може да имат аморфен лед на повърхността си.

Снимка: Unsplash/Christoph Salzmann

Виж още: До Букурещ и обратно в компанията на Redmi Note 13 Pro 5G (СНИМКИ)