Програмирането и обучението на един робот може да бъде особено трудна задача, затова учени от Факултета по електрическо инженерство на Университета на Вашингтон са намерили интересна алтернатива за това, как да оформите поведението на робота, пише Tech Radar.

В своя подход експертите по роботика се облягат на техника, която обикновено се използва за трениране на животни.

При обучението на животни първоначално кучетата реагират бавно на инструкциите, докато все още ги учат, но след като веднъж станат уверени, действията им са по-бързи. На същия принцип екипът разработва компютърна програма, която позволява на човек да обучава виртуален робот куче, който реагира на различни степени и с различна бързина.

"В началото виртуалното куче се движи бавно, но получавайки повече обратна връзка и ставайки по-уверено в това, което прави, бързината на реакциите му се увеличава", казва Бай Пенг, който е сред участниците в проекта.

Експертите обучават робота куче, като санкционират лошите действия и поощряват добрите, което на свой ред му позволява да предвижда правилния подход за действие при различни обстоятелства. Колкото повече информация се захранва в изкуствения интелект, толкова по-добър става той.

Учените се надяват, че подобен подход един ден може да се използва от хора без никакви познания по програмиране и инженерни науки, които да могат да обучават роботи и да им дават инструкции.

Виж още: Този роботизиран скелет на Hyundai ви превъща в Железния човек