Изследовател от Guoping Wang of Wuhan University в Китай заедно с група от няколко сътрудници е създал 3D-отпечатан робот хамелеон, който може да променя цветовете си спрямо средата, в която се намира. Малкият робот гущер е облицован с плазмени дисплеи - това са стъклени пластини, на чиято повърхност са направени множество вдлъбнатини с диаметър от 50 нанометра. Върху тези пластини изследователите са нанесли тънък слой злато, покрит с електролитен гел, съставен от йони на среброто.

С помощта на сензор за светлина роботът разчита отразяващите и абсорбиращите свойства на околните цветове. С прилагането на електрическо напрежение златните и сребърните йони взаимодействат така, че дисплеите поемат тези светлинни свойства и активно променят цвета си, с което се постига хамелеон ефектът.

Засега робохамелеонът е способен да открива червен, зелен и син цвят, но изследователите са оптимисти, че в бъдеще той ще може да „разчита“ всеки цвят. Проектът, разбира се, има огромен потенциал като бързо можем да се досетим, че технологията може да се приложи във военната сфера. Екипировката на войниците скоро може да стане много по-високотехнологична и „невидима“.

Учените проучват и камуфлажа на друго животно - величествения калмар.

 

 

Прочетете и това: Материалът на бъдещето – гъвкавата керамика