В момента тече друг вид космическа надпревара, в която инженерите се опитват да разгадаят кода на най-добрия начин за строителство на повърхността на други небесни тела. Концепциите за строителство на Луната включват използване на лунен прах и материали, които могат да генерират електричество, докато за Марс учените изследват тухли, които не се пекат, и 3D-принтирани тухли, използващи планетарни минерали.

Сега екипът, който по-рано разработи AstroCrete, създаден от кръв, урина и марсианска пръст, предлага малко по-вкусно блокче StarCrete, направено от извънземен прах, картофено нишесте и малко сол. Екипът твърди, че то е достатъчно здраво, за да може да се строят къщи на планетата.

При тестовете StarCrete има якост на натиск от 72 мегапаскала (MPa), което е повече от два пъти повече от здравината на обикновения бетон (32 MPa). Когато е направен от лунен прах, StarCrete достига повече от 91 MPa. Предишният AstroCrete на екипа е бил с якост около 40 MPa, но е имал недостатъка, че е изисквал постоянен източник на кръв за производството на строителните материали.

"Тъй като ще произвеждаме нишесте като храна за астронавтите, беше логично да го разгледаме като свързващо вещество, а не като човешка кръв", казва Алед Робъртс, водещ изследовател по този проект. Освен това настоящите строителни технологии все още се нуждаят от многогодишно разработване и изискват значителна енергия и допълнително тежко технологично оборудване, което допълнително оскъпява и усложнява мисията. StarCrete не се нуждае от нищо от това и така опростява мисията и я прави по-евтина и по-изпълнима.

Едно от многото предизвикателства пред строителството в Космоса е, че то ще изисква рентабилни строителни материали, произведени на място; би било прекалено скъпо да се пренасят традиционните тухли и хоросан от тази планета.

Изследователите установиха, че един чувал (25 кг) дехидратирани картофи (чипс) съдържа достатъчно нишесте, за да се произведе почти половин тон StarCrete, или 213 тухли. За справка една къща с три спални има около 7500 тухли.

Екипът е използвал симулирана марсианска почва, смесена с нишестето, и е установил, че добавянето на магнезиев хлорид значително подобрява здравината на тухлите. Тази сол може да се набави от повърхността на Марс или дори от сълзите на астронавтите.

Изследователите, които неотдавна създадоха технологичната компания за устойчиви строителни материали DeakinBio, сега се надяват да изкарат своите биокомпозитни строителни блокове от лабораторията и да намерят стабилно решение за чувствителното към влагата свързващо вещество нишесте, за да направят StarCrete подходящ и за Земята.

Тъй като около 8% от глобалните емисии на CO2 се дължат на производството на цимент и бетон, една зелена строителна алтернатива може да бъде добре дошла и за тази планета.

Снимка: Roberts et al/Open Engineering/CC BY 4.0

Виж още: 3D-принтираната ракета на Relativity Space излетя, но не достигна орбита