Сондата "Касини" прелетя между Сатурн и пръстените му на 26 април, правейки най-близките снимки на атмосферата на планетата. NASA ги получи вчера, а от тях ни гледа тъмното око на нещо, което прилича на опасна космическа буря.

Американската космическа агенция побърза да определи феномена като "гигантски ураган" и гледайки снимките, той наистина изглежда като масивна природна стихия.

Сондата "Касини" лети на разстояние 3000 км над Сатурн и на 300 км от видимия ръб на вътрешния пръстен. Данните от "Касини" стигат до Земята за 78 минути, а сигналите се получават в антената станция на центъра за космически комуникации в пустинята Мохаве, щата Калифорния, припомня Live Science.

"Нито един космически кораб не е бил по-близо до Сатурн от сега. До момента можехме да разчитаме само на предвиждания, базирани на познанието ни на пръстените на планетата, за да научим какво се случва между тях и Сатурн", обяснява Ърл Мейз, мениджър на екипа "Касини".

В рамките на 22-те спускания между планетата и пръстените ѝ, NASA планира да получи изображения и данни с помощта на датчици на апарата от зони, които никога досега не са били достъпни за човечеството.

Тагове: