Новият триизмерен автономен принтер на MIT не прилича на нищо, което може да сте виждали - не само на живо, но и на страниците на технологичните сайтове. Само му задайте правилното място и за по-малко от 16 часа той може да създаде конструкция с височина 3.6 метра, използвайки материали, които носи със себе си.

Такава постройка може и да не изглежда внушително тук, на Земята, но тя може да се превърне в изключително важна структура на друга планета, пише The Verge.

На този етап системата е прототип, но инженерите се надяват 3D роботът принтер да стане напълно функционален и автономен в близко бъдеше. Той може да работи и с други инструменти - например да събира скали или лед, останали след разкопките, и да ги използва за строителни материали. Снабден е и с радар, за да прецени максимално локацията и дълбочината на изкопа.

"Крайната ни цел е да изпратим робота на Луната или на Марс и той да строи там жилищни постройки в продължение на години, преди хората да се появят, за да ги заемат", обяснява Стивън Кийнинг, един от инженерите по проекта.