Китайската сонда Tianwen-1 изпрати първа снимка на Марс, съобщи Националната космическа администрация на Китай. Публикуваната от китайската агенция снимка показва геоложки характеристики, включително кратера Скиапарели и голямата каньонна система на Марс, Долината Маринер. Снимката е направена на 2,2 милиона километра разстояние от Червената планета. Корабът е на 1,1 милиона километра от Марс.

Снимката не може да се сравнява с по-подробните снимки от други марсоходи (със сигурност не с тези на повърхността), но всъщност това не е въпросът - това е доказателство, че Китай може да изпрати космически кораб до Марс.

Сондата трябва да влезе в орбита на Марс на 10 февруари, като нейният марсоход ще кацне до басейна на Утопия през май.

Пекин се опита да изпрати мисия до Марс през 2011 г. с руска помощ, но претърпя провал при старта. Не че пътуванията до Червената планета са били лесни за някого: ЕКА, Русия, САЩ и други страни и организации рутинно се мъчеха да направят пътуването възможно.

Успешното кацане на роувъра Tianwen-1 очевидно би повишило гордостта на Китай, тъй като той се захваща с други амбициозни проекти, включително извеждането на нова космическа станция в орбита до 2022 г. Това ефективно ще служи като символичен отговор на мисията Perseverance на NASА и може да помогне на Китай да оправдае по-нататъшни проучвания отвъд Земята.

Снимка: Xinhua

Виж още: Каква операционна система се използва в Космоса?

Тагове: