Червеният флаг с пет звезди, който сега се намира на далечната страна на Луната, е направен от базалт - вид вулканична скала, която е в изобилие на лунната повърхност (както и тук, на Земята).

На 2 юни китайският роботизиран спускаем апарат Chang'e 66 кацна в басейна Южен полюс - Айткен (SPA) на загадъчната далечна страна на Луната. Китайският национален флаг скоро се развя от здраво стъпилия на земята спускаем апарат Chang'e 6.

Това знаме е с размери 300 на 200 милиметра (11.8 на 7.9 инча), приблизително колкото лист хартия А4. С тегло само 11.3 грама флагът от далечната страна на Луната е сходен по размер с този, носен от китайския спускаем апарат Chang'e 5, който кацна на близката страна на Луната в края на 2020 г. и скоро след това достави лунни проби на Земята. (Chang'e 6 също е мисия за връщане на проби; очаква се материалът от нея да пристигне тук около 25 юни).

Решението за използване на базалт, както съобщи Китайската централна телевизия (CCTV), е било продиктувано от принципа на „използване на място“ - да се използват ресурсите, налични на лунната повърхност, вместо да се транспортират материали от Земята. Този подход е в съответствие с целта на Китай за устойчиво изследване на Луната, отбеляза държавната телевизионна мрежа.

Член на екипа за разработване на националния флаг на Chang'e 6 е Цао Генян, професор в Текстилния университет в Ухан.

„Като се основаваме на тази идея и на лунния „местен специалитет“, донесен от Chang'e 6, открихме в литературата, че основното съдържание на лунната почва е базалт“, казва Цао пред CCTV. „Така че си помислихме, че след като този материал действително съществува в големи количества на Луната, как можем да го използваме като високоефективно неорганично влакно.“

По думите на Цао в началото на проекта са проведени изследвания на базалтови влакна за бъдещия проект на Китай за изследване на Луната.

Уан Юнли, професор в Текстилния университет в Ухан и член на екипа за разработване на националното знаме Chang'e 6, добави, че процесът на отпечатване и боядисване на знамето включва специализирани подходи.

„Нашите пигменти и формули са специално разработени, за да адаптират знамето към екстремните условия на Луната и условията по време на орбита и кацане“, и използват „най-съвременни“ текстилни технологии, каза Уан.

Базалтът като неорганично влакно е гладък и крехък, което го прави труден за предене и поддържане на цветове с висока трайност.

Као обясни, че екипът за разработване на флага е срещнал трудности при създаването на идеалните и желани ултрафини влакна, след като се е сблъскал с много неуспехи.

Обикновените материали са били неподходящи за лунното знаме. Но базалтовите влакна се отличават с изключителна изолация и устойчивост на радиация, съобщава CCTV, което ги прави идеални за издържане на суровите условия на лунната повърхност.

Резултатът: знаме с превъзходна устойчивост на корозия, толерантност към високи и издръжливост на ниски температури. Окончателният вариант на националното знаме е произведен с композитен материал, съставен предимно от базалт, който представлява 62% от всички материали.

„Цялото производство на знамето започна със скалите“, казва Уанг. „Първо смесвахме всички базалтови скали, събрани от различни места, преди да ги разбием на много малки парчета.“

Снимка: Unsplash/CNSA/CLEP/CCTV

Виж още: Бъдещите ANC слушалки може да ви позволят да изберете кои звуци от реалния свят да филтрирате