Ако не смятате, че отдалечаването на Луната от Земята ще ни повлияе твърде много, грешите.

Вероятно повечето от нас мислят, че единственият естествен спътник на Земята остава на постоянно разстояние от нашата планета. И всичко това се дължи на гравитационното привличане. Това напомня ли на някого за часовете по природни науки в гимназията?

Но скорошни научни открития установиха, че връзката между Земята и Луната все повече отслабва. Защо е така?

Това, което знаем, е, че това постепенно разпадане е довело до по-бавно въртене на земното кълбо и в резултат на това оказва голямо влияние върху времето. Всъщност учените са установили, че дните на Земята стават все по-дълги, защото Луната бавно се отдалечава. Те смятат, че преди 1.4 милиарда години един ден на Земята е траел само 18 часа.

„Когато Луната се отдалечава, Земята е като въртящ се фигурист, който забавя ход, докато протяга ръце“, казва съавторът на изследването проф. Стивън Майерс от Университета на Уисконсин-Медисън.

„Една от амбициите ни беше да използваме астрохронологията за определяне на времето в най-далечното минало, за да разработим много древни геоложки времеви скали“, продължава той. „Искаме да можем да изучаваме скали, които са на милиарди години, по начин, който е сравним с начина, по който изучаваме съвременните геоложки процеси.“

Астрохронологията е метод за свързване на астрономическата теория с геоложките наблюдения. През 2022 г. проф. Майърс работи с екипа си, за да погледне назад към миналото на Земята и да пресъздаде как според него е изглеждала преди Слънчевата система. Изследователите проучват седименти от скално образувание на възраст 90 милиона години. Така екипът открил климатичните цикли на Земята.

От откритията става ясно, че понастоящем Луната се отдалечава от Земята със скорост от 3.81 см всяка година. Учените са стигнали и до заключението, че някога Луната е била толкова близо, че гравитационните взаимодействия на Земята са щели да я разкъсат.

Проф. Алберто Малинверо, съавтор на изследването, заяви: „Беше вълнуващо, защото в известен смисъл човек мечтае за това през цялото време; аз бях решение, което търси проблем“.

Важно е обаче да се отбележи, че учените знаят, че самата Луна е на 4.5 милиарда години. Поради това изчисленията им биха могли да бъдат донякъде неточни.

Едно нещо обаче е сигурно - дните на Земята определено стават все по-дълги.

Снимка: Unsplash

Виж още: Струпвания в сърцата на галактиките могат да предизвикат челен сблъсък на черни дупки