Ако сте си мислили, че и без това е достатъчно лесно да бъдете измамени, когато търсите любов чрез най-добрите приложения за запознанства, сега ФБР предупреждава, че измамниците използват нова тактика, за да се възползват от нищо неподозиращите сингъли онлайн.

Американската правителствена агенция публикува ново съобщение за обществена услуга, в което предупреждава, че "безплатните" услуги за онлайн проверка на профили са най-новият начин, по който измамници и мошеници се насочват към потребителите на приложения за запознанства.

В миналото измамниците са разчитали на романтични измами, за да измъкнат от хората в приложенията за запознанства трудно спечелените им пари. Сега обаче, когато хората са поумнели спрямо тези схеми, измамниците променят нещата, като вместо това използват модела на месечен абонамент.

Ето всичко, което трябва да знаете за тази най-нова измама с цел запознанства, както и как можете да избегнете да станете нейна жертва.

Една от най-популярните романтични измами се нарича "разфасоване на прасе", при която измамниците повишават доверието на жертвата, преди да ѝ отнемат всичко, което има. Тъй като обаче това изисква много време и усилия, измамниците започнаха да използват "безплатни" онлайн услуги за проверка, за да оберат жертвите си с течение на времето.

В своето съобщение ФБР обяснява, че измамниците, които използват тази тактика, първо се запознават с жертвите си чрез приложение за запознанства или уебсайт. Оттук те изразяват интерес към установяване на действителна връзка, като се опитват да убедят жертвите си да преминат от приложението или уебсайта за запознанства към криптирана платформа.

За да ги убедят, че това е добра идея, измамниците обясняват, че използването на тази криптирана платформа е по-безопасно средство за комуникация. След това им изпращат връзка към уебсайт, който предлага "безплатен" процес на проверка, за да се гарантира, че нито те, нито жертвата са сексуални престъпници или серийни убийци. Всъщност така наречените уебсайтове за проверка, използвани в тази измама, всъщност съдържат фалшиви статии по тези теми, за да изглеждат по-легитимни.

Ако жертвата все още не е разбрала, че е измамена, следващата стъпка в процеса на проверка трябва да е ясен сигнал. За да бъде проверена, жертвата ще трябва да предостави както лична, така и финансова информация, включително пълното си име, телефонен номер, имейл адрес, както и номера на кредитната си карта.

След като проверката приключи, жертвите ще бъдат отведени до зле направен сайт за запознанства, а месечното извлечение от кредитната им карта ще покаже такса към неизвестна фирма вместо към самия сайт. В този момент обаче измамниците разполагат с всичко необходимо, за да извършат измама или евентуално дори кражба на самоличност.

Онлайн запознанствата могат да бъдат забавни, но както видяхме тук, те могат да бъдат и опасни, ако не вземете необходимите предпазни мерки и не бъдете особено внимателни онлайн.

Като начало никога не трябва да кликвате върху връзки, да изтегляте файлове или да отваряте прикачени файлове от човек, с когото току-що сте се запознали онлайн. Връзките може да ви отведат до злонамерени уебсайтове, а файловете или прикачените файлове може действително да съдържат опасен зловреден софтуер.

Снимка: Unsplash

Виж още: Най-високият вулкан в света изхвърля злато всеки ден, въпреки че е покрит с лед, а учените са в недоумение