Китайски учени планират да изстрелят в Космоса повече от 20 ракети, за да отклонят астероиден удар, който има малък шанс един ден да сложи край на живота на Земята.

Тяхната цел е астероид на име Бенну - 85.5 милиона тона (77.5 милиона метрични тона) космическа скала, която е на път да прелети в рамките на 7.5 милиона километра) от орбитата на Земята между 2175 г. и 2199 г. Въпреки че шансовете на Бенну да удари Земята са малки - само 1 на 2700, - астероидът е толкова широк, колкото е висок Empire State Building, което означава, че всеки сблъсък със Земята би довел до катаклизъм.

Изчислената кинетична енергия на удара на Бенну със Земята е 1200 мегатона, което е приблизително 80 000 пъти по-голямо от енергията на бомбата, хвърлена върху Хирошима. За сравнение космическата скала, която е унищожила динозаврите, доставя около 100 милиона мегатона енергия.

Учени от Китайския национален космически научен център са изчислили, че 23 ракети Long March 5, всяка с тегло 992 тона, едновременно насочен към скалата, ще бъдат необходими, за да се отклони астероидът от фаталния ход с близо 9000 км - 1.4 пъти по-голям от земния радиус.

"Сблъсъкът с астероиди представлява основна заплаха за целия живот на Земята", пише в статията Мингтао Ли, инженер по космически науки от Националния център за космически науки в Пекин и водещ автор на новото проучване. "Отклоняването на астероид от траекторията му е от решаващо значение за смекчаване на тази заплаха."

Планът на китайските учени би заобиколил необходимостта от спиране на астероида с по-директни, но все пак по-рискови средства - като метода на атомната бомба, популяризиран от Брус Уилис във филма "Армагедон". В действителност ядрената атака срещу идващата космическа скала би я разбила на множество по-малки парчета, които все още биха могли да се сблъскат със Земята, което също би довело до опустошителни последици.

NASA и ESA (Европейската космическа агенция) ще бъдат първите, които ще изпробват нов метод за унищожаване на астероиди в две съвместни мисии, стартиращи на 24 ноември тази година. Мисията DART (Double Asteroid Redirection) ще изпрати космически кораб, който да пристигне година по-късно на отдалечената на 11 милиона километра астероидна система Дидимос. Веднъж стигнал там, космическият кораб на НАСА ще се блъсне в луната на Дидимос - скала в орбита около астероида. След това мисията на ЕКА "Хера" ще следи как DART е изтласкал космическата скала извън курса.

Снимка: CASC

Виж още: Windows 11 ще изисква всички лаптопи да имат висококачествена камера