Величественият Ганимед, леденият трети спътник на Юпитер, беше засечен на 07.06.2021 от космическия кораб на НАСА Juno. Снимките, споделени от НАСА във вторник, подчертават зашеметяващи детайли от повърхността на спътника. Видими са десетки кратери, контрастиращи светли и тъмни терени и други големи повърхностни характеристики, които според НАСА могат да показват наличието на тектонски разломи, подобни на тези, които се простират по повърхността на Земята. 

Споделените изображения са направени с помощта на зелен филтър на JunoCam, така че те не обхващат изцяло пълния спектър на видимата светлина. Още снимки, направени с червения и синия филтър, скоро трябва да се отправят към Земята, за да покажат повече от цветовете на Ганимед. Навигационната камера пък е успяла да заснеме тъмната страна на Ганимед и благодарение на нейните възможности да снима на по-ограничена светлина виждаме по-детайлна текстура на спътника.  
Основната цел на Juno е да изследва Юпитер и да събира данни за атмосферата, магнитното поле и вътрешността на планетата. Но Ганимед също не е скучен “страничен” проект: Ганимед е единствената луна в Слънчевата система с магнитно поле, което причинява светещи полярни сияния, каквито имаме тук на Земята. Има сериозни доказателства, че под дебелата ледена повърхност на Ганимед се намира течен океан - теория, която се отнася и за останалите спътници на Юпитер: Европа, Калисто и Йо, както и за някои други, обикалящи около планетите Сатурн и Нептун. 
И да не забравяме, че по размери Ганимед превъзхожда Меркурий, така че тези нови близки планове (последните снимки датират отпреди 20 години) определено си заслужават. 

Снимки: NASA/JPL-CALTECH/SWRI
Виж още: NASA разследва нови сигнали за НЛО