Китайските космически амбиции продължават с пълна сила, след като стана ясно, че Пекин възнамерява да изпрати в орбита втора експериментална станция, като това трябва да се случи още преди края на 2016 г.

Малко по-късно на борда ѝ пък ще се качат поне двама космонавти, които ще прекарат там първоначално кратък период. Плановете на правителствената Китайска космическа агенция предвиждат новата станция на име Tiangong 2 да бъде изпратена в орбита през юли. Скоро след нейното извеждане корабът Shenzhou 11 ще се скачи с нея, за да прехвърли първите ѝ обитатели.

Това е поредната мащабна мисия от новата китайска космическа програма, която стартира през 2003 г. и предвижда операции с хора, а не само с машини.

Догодина пък товарният кораб Tianzhou 1 трябва да се скачи с Tiangong 2, за да зареди базата с гориво и други необходими ресурси.

Китай изстреля първата си космическа станция Tiangong 1 през 2011 г. и властите в Пекин се надяват, че към 2022 г. ще могат да създадат постоянна база. Само за тази година страната планира най-малко 20 нови мисии в Космоса.

Виж още: Роботът Robonaut 2 се нуждае от вашата помощ, за да работи по-добре на борда на МКС