NASA се обърна към любители програмисти от цял свят с молба да създадат алгоритми за робота Robonaut 2, които ще му помогнат да подобри своето 3D зрение.

Наречен Robonaut Vision Tool Manipulation, конкурсът има общ награден фонд от 10 000 долара, с които ще бъдат отличени най-добрите алгоритми, позволили на първия хуманоиден робот на борда на Международната космическа станция да вижда по-добре. Служещ като помощник на космонавтите на борда на станцията, Robonaut 2 трябва да се занимава с по-обикновени или ежедневни задачи по поддръжката на МКС, така че хората там да имат повече време за важните научни дейности.

Космонавтите могат да контролират 300-килограмовия робот директно, но новият алгоритъм трябва да го направи по-самостоятелен в работата му на станцията, както и по-ефективен при мисии извън нея. За да използва даден инструмент, Robonaut 2 разчита на алгоритъм, който представя триизмерно изображение на обекта. Програмата работи заедно с контролната система на робота и му позволява да изготви план за взимането и използването на обекта и извършването на нужните задачи.

Сегашните алгоритми приемат, че роботът винаги има достъп до образи с висока резолюция, но за да "вижда" и да определя предметите по-добре, машината се нуждае от нови инструкции.

Robonaut 2 е създаден от General Motors и представлява по-бърза и по-сръчна версия на оригиналния прототип.

Виж още: Нов мощен телескоп ще помага на NASA за изследването на Вселената