Проблемът със замърсяването около планетата Земя е буквално извън този свят.

Нарастващото количество космически боклук, обикалящо около Земята, може в крайна сметка да образува на планетата пръстени, подобни на тези на Сатурн, твърди Джейк Абът, професор по машинно инженерство в Университета на Юта, чието изследване беше публикувано миналия месец в научното списание Nature.

„Земята е на път да има свои собствени пръстени“, казва Абът пред The ​​Salt Lake Tribune. „Просто ще бъдат направени от боклуци.“

През май 2021 г. NASA съобщи, че има приблизително 100 милиона отломки, по-големи от милиметър, обикалящи около земята, и около 23 000 от тези парчета са по-големи от топка за софтбол.

Сензорите на глобалната мрежа за космическо наблюдение на Министерството на отбраната проследяват повече от 27 000 парчета орбитални отломки, за които е известно, че представляват значителни проблеми за космическите екипажи и населението на Земята.

Тъй като и космическите кораби, и отломките се движат с изключително високи скорости, ударът дори с най-малката частица може да бъде катастрофален. Според Националната служба за сателитни данни и информация за околната среда общо между 200 и 400 парчета орбитални отломки поемат към Земята всяка година, но повечето от тях изгарят и се разпадат при повторно навлизане в атмосферата.

Но има и изключения - през март отломка от ракетата носител на SpaceX Falcon 9 оцеля при повторно влизане и падна във ферма в щата Вашингтон. За щастие никой не е пострадал.

Абът отбеляза, че почистването на космическия боклук, обикалящ около нашата планета, не е толкова лесно, тъй като повечето отломки се движат с висока скорост и биха повредили апаратурата. Вместо това той предлага използването на магнити.

И въпреки че не всички космически боклуци са метални, той настоява, че магнитите „ще работят“ поради явлението вихрови токове. Тъй като въртящ се немагнитен обект създава електричество, той може да се използва с въртящи се магнити за активиране на вихрови токове, оформени като водовъртежи, които създават свои собствени магнитни полета.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Ето как Луната може да поддържа 8 млрд. души с кислород за 100 000 години