Китай за пореден път диша във врата на САЩ, когато става въпрос за космическа надпревара. Агенция „Синхуа“ съобщи, че експериментален космически апарат за многократна употреба е кацнал на 6 септември, след като е прекарал два дни в орбита. Подробностите за кораба и неговата мисия са секретни и официален Пекин дори не е предоставил снимка на апарата. Така не знаем какво е постигнал той и какъв е неговият механизъм на полет.

Предполага се обаче, че машината е еквивалент на американския космически самолет Х-37В. Още през 2017 г. Китай обяви, че възнамерява да пусне космически летателен апарат за многократна употреба, наподобяващ самолет, до 2020 г. Официалното обяснение бе, че той ще се използва за космически туризъм.   

Синхуа твърди, че полетът представлява важен пробив в опитите на Китай да разработи космически кораб за многократни полети, който да осигури по-евтин и удобен начин за пътуване и мирна употреба на Космоса. 

Единственото, което знаем, е, че машината е изведена в Космоса с ракетата Long March 2F – стара ракетна система, която е в употреба от ноември 1999 г. Вероятно новият космически апарат все още не може да излита сам и се нуждае от допълнителен транспорт, за да достигне орбита.   

Снимка: Flickr

Виж още: Snapdragon 865 флагманите нахлуха с гръм и трясък в AnTuTu