Космическите полети могат да ви докарат истинско главоболие - буквално. Още от времето на програмата "Аполо" астронавтите са съобщавали, че изпитват болки в главата по време на престоя си в микрогравитация. И много от тях никога не са се сблъсквали с повтарящи се главоболия на Земята. Изглежда, че нещо в космическото пътуване понякога предизвиква симптоми, подобни на мигрена или тензионно главоболие, включително болка, чувствителност към светлина и понякога гадене.

Доскоро обаче тези съобщения бяха предимно спорадични и анекдотични. Сега ново проучване, публикувано в Neurology на 13 март, показва, че тези мистериозни "космически главоболия" всъщност са доста често срещани. Изследователите анализират данни от 24 астронавти, които са водили дневници по време на многоседмични космически експедиции, както и ретроспективни здравни данни от 42 астронавти, които са участвали в космически мисии, преди да бъдат изследвани. Те установили, че през първите седем дни след напускането на Земята главоболието не е било просто случайно неудобство - то е било норма.

"Почти всеки изследван човек в Космоса е страдал от главоболие през първата седмица", казва Рон ван Остерхаут, невролог в Медицинския център на Лайденския университет в Нидерландия и съавтор на новата статия.

Изследователите смятат, че тази висока честота е логична - все пак, когато човешкото тяло за първи път попадне в микрогравитация, се случват много странни неща. Кръвта започва да се събира в торса и главата, което води до подуване на лицето, а понякога и до зрителни увреждания. Течността във вътрешното ухо, която ни помага да пазим равновесие, също се нарушава от липсата на гравитация, което води до чувство на дезориентация и морска болест.

Астронавтите обикновено се адаптират към тези симптоми и дискомфортът започва да отшумява след няколко дни в Космоса. Но случаят с космическото главоболие не е такъв. При 87% от изследваните астронавти в Космоса болката в главата продължава да се повтаря по време на мисията им, често придружена от налягане и задръстване на синусите. А повече от половината от астронавтите, които бяха анкетирани след завръщането им на Земята, съобщиха, че са изпитвали поне едно главоболие по време на мисията си. Много от участниците съобщават, че лекуват тези симптоми, като пият аспирин или други болкоуспокояващи лекарства; други съобщават, че сънят и физическите упражнения помагат.

Макар да е трудно да се определи точната причина, изследователите предполагат, че тези главоболия са резултат от повишено вътречерепно налягане, предизвикано от преразпределените течности в тялото на астронавта. Когато гравитацията разхлабва хватката си, кръвта, лимфата и гръбначномозъчната течност се отдалечават от обичайните си места и започват да оказват натиск на други места. Ако това е причината за космическото главоболие, то би било в съответствие с познатото при космически пътувания състояние, наречено невроокуларен синдром, свързан с космически полет, при който течност, притискаща задната част на окото, влошава зрението на астронавта.

А космическото главоболие може да е дори по-често срещано, отколкото предполага проучването.

"Един от проблемите при оценяването на главоболието е, че то е субективно и спомените за главоболие са склонни към отклонение при докладването", казва Александра Синклер, професор по неврология в Бирмингамския университет в Англия, която не е участвала в проучването. Астронавтите могат да омаловажат честотата и тежестта на симптомите си например от страх да не бъдат приземени или да не изглеждат "слаби".

Снимка: Unsplash

Виж още: Ако животът на Земята ви е писнал, това предложение за симулацията на Марс в продължение на година е за вас