Неотдавна астронавтите на борда на МКС събраха първата реколта от отгледани в космоса репички. Това бе голям подвиг, тъй като по този начин те получават храна, която могат да отглеждат сами по време на дълги мисии далеч от Земята. По-голямата част от репичките бяха изпратени за изследване обратно на планетата ни, но част от тях останаха за обогатяване на менюто на обитателите на Международната космическа станция.

Репичките са отгледани от семена за 27 дни в микрогравитацията на околоземна орбита като част от усилията на NASA да разработи космическо земеделие. Тъй като екипажът на МКС обикновено яде пастообразни храни, наличието на свежи продукти е добре дошло и според астронавтите отгледаните там репички са толкова вкусни, колкото и тези на Земята.

Това е първият път, когато обитателите на станцията хапват произведена там продукция, тъй като предишните пъти тя заминаваше директно за Земята. Зеленчуците се отглеждат на изкуствена светлина в малка леха с размер 50 на 50 санитемтра. Според NASA космическите репички са по-чисти от всичко, което можете да си купите в кварталния магазин, и агенцията ще продължи да развива космическото земеделие в светлината на предстоящите пътувания до Луната и Марс.

От общо 19 репички реколта 10 са замразени и върнати на Земята, а останалите са хапнати в орбита.

Снимка: NASA

Виж още: Новото безжично зареждане на Xiaomi е пет пъти по-бързо от това на iPhone 12 (ВИДЕО)