Библейската легенда гласи, че на мястото на днешно Мъртво море някога са съществували градовете Содом и Гомор. Те били изпепелени като наказание от Господ, защото местните хора били нечестиви и грешни. Единствените, успели да се спасят, били Лот - племенник на Авраам, и неговите дъщери, които избягали, без да поглеждат към обхванатите от пламъци градове. Жена му обаче обърнала поглед назад, въпреки забраната, което я превърнало в стълб от сол.

Въпреки че археолозите все още не са намерили останки от двата легендарни града, солени отлагания в причудливи форми и до ден днешен поразяват пътешествениците, пристигащи на брега на най-соленият водоем на планетата.

Химическият състав на Мъртво море е уникален - плътността му е толкова висока, че на практика е невъзможно да потънете. Морето е наречено „мъртво" заради високата му соленост - 8.6 пъти по-голяма от тази на океана, което означава, че във водите му не може да живее никакъв организъм. Във водата се съдържат 35 вида полезни изкопаеми, сред които калций, калий, бром, сяра, йод...

 

Тагове: