Според ново проучване ледникът Твейтс в Антарктида е много по-изложен на въздействието на топлите океански води, отколкото учените смятаха досега. Наречен от учените "ледникът на Страшния съд", тъй като срутването му може да доведе до катастрофално покачване на морското равнище, Твейтс може да повиши нивото на световния океан с до два метра, ако се разтопи.

Публикуваното тази седмица ново проучване, проведено от учени, показва нови доказателства за "енергично топене" на ледника поради топлата морска вода, която тече под него.

"Водата е в състояние да проникне под леда на много по-големи разстояния, отколкото предполагахме", казва пред USA Today Ерик Рино, учен по ледовете от Калифорнийския университет в Ървайн, който ръководи изследването. "Това е нещо като шоков удар за всички ни, когато виждаме, че тази вода се движи на километри."

Рино и екипът му вече са документирали как Антарктида се топи повече от шест пъти по-бързо, отколкото през 80-те години на миналия век.

Според Рино процесът, документиран в неговото изследване, публикувано в Proceedings of the National Academy of Sciences, ще ускори резултатите от моделите, които учените използват за прогнозиране на бъдещото морско равнище. Макар че самото срутване на ледника може да отнеме стотици или хиляди години, леденият шелф може да предизвика отстъпление на ледника, което би било както нестабилно, така и вероятно необратимо, ако се разтопи по-рано.

"Твейтс е най-нестабилното място в Антарктика и съдържа еквивалента на 60 сантиметра покачване на морското равнище", казва Кристин Дау от Университета на Ватерло в Онтарио, която е съавтор на изследването.

"Притеснението е, че подценяваме скоростта, с която ледникът се променя, което би било опустошително за крайбрежните общности по целия свят."

Рино и неговият изследователски екип използват сателитни радарни данни с висока резолюция, за да открият доказателства, че топлата вода има достъп до ледника. В проучване от 2021 г. се казва, че леденият шелф може да се срути през следващите пет години - докато през 2022 г. учените заявяват, че Твейтс се държи "на косъм".

Снимка: Unsplash

Виж още: NASA надзърна в сблъсъка, който ще доведе до гибелта на нашата галактика