Индия пое успешно към своята космическа приказка.

Както съобщават всички големи новинарски емисии, кацането на апарата Pragyan от мисията Chandrayaan-3 бележи множество важни събития за Индия, която се присъединява към елитната лига на страните, приземили космически апарат на Луната, и става първата, която изследва иначе недокосната част от лунната повърхност.

В ярък пример за извънземна драма Русия драматично се опита и не успя да достигне до неизследвания южен полюс на Луната, където сега успешно кацна Chandrayaan-3, в първия си опит за кацане на Луната от близо 50 години. Примамливо е, че в този район може да има воден лед и други интересни явления, които Индия може да наблюдава първа.

Успехът на кацането на Chandrayaan-3 означава, че Индия е напреднала след неуспешния си опит да достигне Луната през 2019 г., когато спускаемият апарат, изстрелян по време на мисията Chandrayaan-2, се разби на лунната повърхност.

Освен това страната изстреля първата си лунна мисия (наречена, както се досещате, Chandrayaan-1) през 2008 г., макар че тази мисия - която беше важна за откриването на молекули лунна вода - включваше "ударна сонда", а не меко кацане.

На пресконференция С. Сомант, ръководител на Индийската организация за космически изследвания, заяви, че мекото кацане на Chandrayaan-3 е преминало точно по план.

"И спускаемият апарат, и роувърът са напълно здрави и всичко работи много добре", заяви Сомант пред пресата по данни на Hindustan Times. "Ще има по-нататъшни движения."

Тук, на Земята, успехът на кацането на Chandrayaan-3" счупи още един рекорд, тъй като приблизително седем до девет милиона души го гледаха на живо, което го превърна в най-гледаното живо предаване в историята на YouTube.

Откъдето и да го погледнем, Индия очевидно има с какво да се гордее с това успешно изстрелване на спускаем апарат - и като се има предвид регионът, който изследва Pragyan, може би скоро ще има още какво да празнува.

Снимки: Unsplash

Виж още: Развитата лунна икономика може да се осъществи до 10 години

Тагове: