Американски учени разработиха ново лекарство, което насърчава регенерацията на клетките и лекува парализа при мишки с наранявания на гръбначния стълб. Новият продукт им позволява да ходят отново в рамките на четири седмици след провеждане на лечението.

Изследването е публикувано в списание Science и екипът от учени от Северозападния университет, който стои зад него, се надява Агенцията по храните и лекарствата (FDA) още през следващата година да разреши опити върху хора.

„Целта на нашето изследване беше да разработим терапия, която може да бъде използвана в клиника, за да се предотврати парализирането на хората след тежка травма или заболяване“, каза професор Самюел Ступ, който ръководи проучването.

Излекуването на парализата е дългогодишна цел на медицината, а други авангардни изследвания в областта включват експериментални лечения, използващи стволови клетки за създаване на нови неврони (нервни клетки), генна терапия, която казва на тялото да произвежда определени протеини, за да подпомогне възстановяването на нервите, или инжектиране на протеини.

Екипът на Ступ, от друга страна, използва нановлакна, за да имитира архитектурата на извънклетъчната матрица - естествено срещаща се мрежа от молекули около тъканта, която е отговорна за поддържането на клетките. Всяко влакно е около 10 000 пъти по-тясно от човешки косъм и е изградено от стотици хиляди биоактивни молекули, наречени пептиди, които предават сигнали за насърчаване на регенерацията на нервите. Терапията представлява инжектира на гелообразно вещество в тъканта около гръбначния мозък на лабораторни мишки 24 часа след направен разрез в гръбначния им стълб. Екипът решава да изчака един ден, защото хората, които получават тежки наранявания на гръбначния стълб от автомобилни катастрофи, изстрели и т.н., също търпят забавяне в лечението.

Четири седмици по-късно мишките, които са получили лечението, са възвърнали способността си да ходят почти толкова добре, колкото преди нараняването. След това четирикраките гризачи са изучени обстойно, за да се изследва въздействието на терапията на клетъчно ниво и екипът открива драматични подобрения в гръбначния мозък. Откъснатите разширения на невроните, наречени аксони, се регенерират и действието на тъканта на белега, която действа като физическа бариера за регенерация, е значително намалено. Нещо повече, изолиращ слой от аксони, наречен миелин, който е важен за предаването на електрически сигнали, се е реформирал, образували се кръвоносни съдове, които доставят хранителни вещества на увредените клетки.

Гелът, разработен от учените, е първият по рода си, но може да постави началото на ново поколение лекарства, известни като "супрамолекулни лекарства", тъй като терапията е съвкупност от много молекули, а не от една молекула. Според екипа това е безопасно, защото материалите са биоразграждащи се в рамките на няколко седмици и се превръщат в хранителни вещества за клетките.

Снимка: Samuel I. Stupp Laboratory/Northwestern University

Виж още: Няколко мрачни аспекта на изкуствения интелект, които вещаят опасности за човечеството