Data Center Group и Intel ще предоставят суперкомпютър от следващо поколение на Центъра за суперкомпютри Лайбниц (ЦСЛ) към Баварската академия на науките в Мюнхен. Един от най-изтъкнатите европейски изчислителни центрове, ЦСЛ не само работи с огромни обеми информация, но и я обработва и анализира бързо с цел подобряването и ускоряването на различни изследователски инициативи по целия свят. Неотдавна ЦСЛ финализира най-мащабната симулация на унищожително земетресение с последващо цунами в света. Проектът позволява на учените да разработят в пресъздаденото реално време различни сценарии за реакция и предвиждане на вторични трусове и други сеизмични заплахи.

След като бъде завършен в края на 2018 г., новият суперкомпютър (наречен SuperMUC-NG) ще подпомага ключовите проучвания на ЦСЛ в широк спектър от сложни научни дисциплини - астрофизика, механика на флуидите, биотехнологии - предоставяйки достъпни, сигурни и енергийно ефективни високопроизводителни компютърни услуги, които усъвършенстват водещата в индустрията технология и я поставят на едно ново ниво - да служи за разнообразни научни приложения. Системата ще включва и 20-милионния сървър, доставен от Lenovo, което е ключов момент в историята на бизнеса с центрове за данни на компанията.

“Lenovo с готовност предоставя на изследователски институции като Центъра за суперкомпютри Лайбниц не само очевидното - огромна процесорна мощ, а цялостни решения, които да помогнат в разрешаването на критични за човечеството проблеми и предизвикателства. За нас е удоволствие да работим по този иновативен проект с Intel”, коментира Скот Тийз, изпълнителен директор HPC и AI в Lenovo Data Center Group.

“Новият суперкомпютър SuperMUC-NG ще осигури на ЦСЛ огромна компютърна мощ с по-малък енергиен отпечатък и драстично намалена консумация на енергия благодарение на иновативната технология за водно охлаждане. Това ще ускори работата по важни научноизследователски проекти.”

SuperMUC-NG предоставя 26.7 петафлопа скорост на обработка на данните, осигурени от близо 6 500 от най-новите ThinkSystem SD650 сървъри с процесори Intel Xeon Platinum с Intel Advanced Vector Extensions (Intel AVX 512) и свързани помежду си с архитектура Intel Omni-Path. В новата система ще бъдат интегрирани новият Lenovo Intelligent Computing Orchestrator (LiCO) - мощен пакет за управление с интуитивен GUI, който ускорява разработването на HPC и AI приложения, както и облак-базирани компоненти, които предоставят на учените от ЦСЛ свободата да виртуализират и обработват огромни обеми от информация и да споделят резултатите с колегите си.

За да оптимизира често астрономическите оперативни разходи, генерирани от високопроизводителната компютърна инфраструктура, SuperMUC-NG ще ползва възможностите за техническа оптимизация на Intel, както и технологията за водно охлаждане на Lenovo. В комбинация със софтуера Energy Aware Run-Time (EAR) на Lenovo - технология, която контролира мощта на системната инфраструктура, докато приложенията все още работят, системата за водно охлаждане осигурява 45% по-ниска консумация на енергия в сравнение със стандартните системи за въздушно охлаждане. Всичко това ще допринесе за допълнителното намаляване на въглеродния отпечатък на ЦСЛ.

Очаква се с пускането ѝ в експлоатация системата SuperMUC-NG да влезе в топ 500 на data center индустрията.

Тагове: