Какво е бъдещето на дома? Летящ почистващ миниробот, дишаща стена за пречистване на въздуха и 3D принтер за храна са някои от откритията на конкурса Electrolux Design Lab, който тази година се проведе за 11 пореден път. Първата награда бе връчена за концепцията за летящ почистваш миниробот Mab, а победителят бе обявен на специална церемония по награждаване в Стокхолм, Швеция.

 

Концепцията, спечелила първо място в престижния конкурс, е разработена от Адриан Перез Запата от Колумбия и представлява автоматична система за почистване, състояща се от хиляди малки летящи роботи. Те почистват повърхностите в дома чрез докосване и улавяне на мръсните частици. Уредът Mab сканира пространството в дома, като отчита замърсените зони и изпраща летящите роботи за автоматично почистване.

 

„Бях в градината на университета, в който уча, и наблюдавах контролирания полет на пчелите и си помислих колко съвършена е работата им като едно цяло. Така се роди и идеята за Mab. За да функционира, уредът изисква единствено първоначална настройка, след което можете да се отпуснете и да се насладите на полета на минироботите, които ще се погрижат за перфектната чистота на вашия дом”, споделя Адриан Запата, победителят в Electrolux Design Lab 2013.

 

Второто място отива за концепцията Atomium 3D принтер за храна, разработена от Луиза Силва от Бразилия, чиято идея разглежда глобалния въпрос за здравословния начин на хранене и намира вдъхновение в игривостта и творчеството на децата. Третата награда отива при Жан Юн Юн от Корея за концепцията „дишаща стена”. Според журито тя води до идеята за бъдещите уреди, които не само помагат в домакинството, но и водят до подобряване на качеството в строителството.

 

Наградата на публиката отново отива при концепцията за летящи почистващи роботи, спечелила с 40%, или 4391 гласа от публиката. Първата награда в Design Lab 2013 печели 5000 евро и шестмесечен стаж в глобалния център за дизайн на Electrolux. Второто място печели сумата от 3000 евро, а третото – 2000 евро. Награда на любимеца на публиката е 1000 евро. Темата на тазгодишното издание на конкурса Electrolux Design Lab е „Вдъхновяващият градски живот”. Над 1700 проекта от над 60 страни взеха участие в конкурса Design Lab 2013.

Тагове: