От години учените се затрудняваха от два необясними скални масива под повърхността на Земята.

От откриването им през 80-те години на миналия век са разпространени много теории, включително твърдения, че те могат да бъдат огромни фрагменти от извънземен свят. Скалните масиви под земната кора са с размер на континент и 100 пъти по-високи от връх Еверест. Единият се намира под Африка, а другият под Тихия океан.

В преследване на отговори двойка експерти направиха някои интересни нови открития за двете гигантски подземни маси.

Както се подозираше, се оказва, че масивът под Африка е много по-висок. Всъщност той е два пъти по-висок от този на противоположната страна на света, като е с около 1400 км по-висок.

И това не е всичко.

Най-важното е, че учените са открили, че африканското скално образувание ​​също е по-малко плътно и по-малко стабилно. Не е ясно защо нещата стоят по този начин, но това може да е причина континентът да има значително повече изригвания на супервулкани в продължение на стотици милиони години в сравнение с неговия аналог от другата страна.

„Тази нестабилност може да има много последици за тектониката на повърхността, както и за земетресенията и супервулканичните изригвания“, казва Кюан Юан от Държавния университет в Аризона.

Тези термохимични материали – официално известни като големи райони с ниска скорост на срязване – бяха проучени чрез разглеждане на данни от сеизмични вълни и провеждане на стотици симулации.

Макар че сега знаем, че и двете имат различен състав, тепърва ще разберем как това се отразява на заобикалящата мантия, която се намира между ядрото на планетата и кората.

И най-важното е, че не сме по-близо до това да разберем откъде идват тези мистериозни формации.

„Нашата комбинация от анализ на сеизмичните резултати и геодинамичното моделиране предоставя нови прозрения за естеството на най-големите структури на Земята в дълбоките вътрешности и тяхното взаимодействие със заобикалящата мантия“, добавя Юан.

„Тази дейност има значителни последици за учените, които се опитват да разберат днешното състояние и еволюцията на структурата на дълбоката мантия и естеството на конвекцията на мантията.“

Снимка: Pikrepo

Виж още: Това е бъгито, с което хора ще се разхождат на Луната и Марс