Мислите, че лятното часово време е лошо? Поне ​​не живеете в това, което учените наричат ​​„антивселена“: хипотетично огледало на тази, която познаваме и ненавиждаме – където времето тече назад, започвайки от Големия взрив.

Както Live Science съобщава, наскоро публикуван документ от международен екип от физици теоретици придава достоверност на концепцията за такава „антивселена“ – теория, която също би могла да помогне да се обясни съществуването на тъмна материя: мистериозно, но изобилно вещество, запълващо нашата вселена.

Теорията зад изследването, която ще бъде публикувана в списанието Annals of Physics, разчита на това, което физиците наричат ​​трите фундаментални симетрии в природата. В Стандартния модел на физиката на частиците те са: заряд, тъй като обръщането на заряда на частица при дадено взаимодействие води до равен и противоположен заряд; паритет, тъй като огледалното изображение на взаимодействието на частици ще изглежда същото като оригинала; и времето, защото взаимодействията, които се движат назад във времето, изглеждат същите като оригинала.

Тези три фундаментални симетрии, казват учените, предполагат съществуването на огледална вселена, която би била точно обратната на нашата, което означава, че ще бъде изпълнена с противоположно заредени и огледални частици, които се движат назад във времето.

Теорията може също да хвърли светлина върху неяснотата на тъмната материя, за която се твърди, че съставлява 95 процента от нашата Вселена, но е напълно невидима за нас.

В тази антивселена, тъмната материя ще се състои предимно от нов вид неутрино: субатомни частици с изключително висока енергия и ниска плътност, които не носят нито положителен, нито отрицателен заряд.

Както отбелязва Live Science, има три известни типа неутрино, които всички са леви, което означава, че се въртят наляво, докато всички други известни частици имат вариации както за лява, така и за дясна ръка.

Това може да означава, че някъде там има десни неутрино, които не можем да открием, както учените предполагаха в миналото.

Тези десни неутрино, добавят изследователите, вероятно биха били невидими, но въпреки това биха повлияли на останалата част от Вселената, когато взаимодействат с гравитацията.

По същество така разбираме и тъмната материя, твърдят физиците, която не можем да видим, но сме наясно, защото тя също взаимодейства с останалата част от Вселената само чрез гравитацията.

Ако симетрия съществува навсякъде другаде, обяснява документът, това би наложило десни неутрино в толкова голямо изобилие, колкото техните леви колеги – което от своя страна би било достатъчно, за да обясни тъмната материя.

Далеч сме от това да разберем какво е тъмна материя. Но когато го направим, това може да бъде толкова шокиращо, колкото откриването на обърната вселена, която се движи назад във времето.

Снимка: Unsplash

Виж още: На какво мирише… Космосът?