През 1983 г. президентът на САЩ Роналд Рейгън обяви Инициативата за стратегическа отбрана - дългосрочна програма с цел разработване на мащабна система за противоракетна отбрана с елементи на космическо базиране, която да предотвратява или ограничава възможното поразяване на наземни и морски цели от Космоса.

Програмата изглежда толкова невероятна като цели и методи за постигането им, че средствата за масова информация я кръщават „Звездни войни“, по името на известната фантастична космическа сага Star Wars на режисьора Джордж Лукас.

Днес, 34 години по-късно, огромно лазерно оръдие, сякаш излязло от забравена папка от Инициативата за стратегическа отбрана, става най-новото високотехнологично средство, прието на въоръжение в американската армия.

Компанията Lockheed Martin ще достави нов 60 kW лазер на армията на САЩ, който по-рано този месец постави нов рекорд, създавайки единичен 58 kW лъч. След всички фази от демонстрация до изграждането Lockheed ще изпрати лазера с комбинирани влакна в база на армията на САЩ в Хънтсвил, Алабама.

Новият модел използва комбинирана технология със спектрални лъчи за създаване на оръжеен клас лазер, който е разрушителен, преносим и точен. Лазерните модули с влакна се състоят се от оптични влакна, покрити с рядко срещаните елементи, като ербий, итербий, неодим или други.

Оптичните влакна са гъвкави, така че лазерът може да бъде хиляди метра дълъг, като същевременно заема много малко място, защото влакната може да бъдат навити като въже, а съотношението на голямата повърхност към обема означава, че лесно ще се охлажда.

Тагове: