Стоманеният скелет на най-големия телескоп в света, работещ с видима и инфрачервена светлина, е осветен от изгряващата пълна луна на нова снимка от Европейската южна обсерватория (ESO).

Изграждането на Изключително големия телескоп (ELT) на ESO е в ход в чилийската пустиня Атакама, като се очаква чудовищният телескоп да види своята "първа светлина" до 2028 г. Наскоро ESO сподели нова вълнуваща снимка на напредъка на телескопа в чест на Хелоуин.

"На това изображение - връщане към известната сцена от филма "Е.Т." от 1982 г. - виждаме стоманения скелет на купола на телескопа, страховито осветен под лунната светлина", се казва в изявление на служителите на ESO. "Сега той се извисява на 80 метра височина; когато бъде завършен, цялата структура ще се върти на 360 градуса, за да наблюдава нощното небе, като същевременно тежи 6100 тона - колкото 1 500 000 тикви."

С широчина 39.3 м ELT ще бъде най-големият телескоп в света за видима и инфрачервена светлина. В него ще бъдат разположени пет отделни огледала, най-голямото от които ще се състои от 798 отделни шестоъгълни сегмента.

На последната снимка на ESO Луната изглежда огромна зад купола на телескопа, разположен високо на планината Cerro Armazones, която е висока 3046 м. Това е резултат от оптичен ефект, наречен лунна илюзия, който кара Луната да изглежда по-голяма близо до хоризонта, отколкото по-високо в небето.

Снимката е направена на 28 октомври - същия ден, в който милиони хора в Европа, Африка, Азия и части от Австралия се насладиха на лунно затъмнение. Служителите на ESO са направили снимката от разстояние около 20 км - близо до входа на обсерваторията Паранал, където се намира Много големият телескоп (VLT) на ESO.

"Не всеки ден Луната е разположена толкова перфектно зад върха на планината, така че събитието беше внимателно планирано от фотоклуба на Паранал, за да се улови моментът", се казва в изявлението на служителите на ESO. "Луната не само преминава през различни фази - новолуние, първа четвърт, пълнолуние и последна четвърт - докато обикаля около Земята на всеки 27.3 дни, но и позицията ѝ на хоризонта и времето, в което изгрява, също се променят с времето."

Ето защо екипът на ESO е трябвало да планира фотосесията точно както трябва. На новото изображение, което беше публикувано на 30 октомври, Луната изгрява в нощното небе, като само малка част от нея все още е скрита под планината Cerro Armazones. Куполът на телескопа и строителните кранове изглеждат засенчени от яркото, златисто пълнолуние.

Въпреки че Луната изглежда изключително голяма на новата снимка, това всъщност е само оптична илюзия: Луната си прави шега (или лечение) с нашето съзнание, известна още като лунна илюзия. Зрителите изпитват това, когато гледат Луната, докато залязва или изгрява, в сравнение с времето, когато тя е по-високо в небето. В действителност обаче Луната никога не променя размера си; това е само промяна във възприятието ни за това колко далеч е Луната в действителност и колко голяма очакваме да бъде на това разстояние.

Снимка: J. Beltrán/ESO

Виж още: Сайтовете с еротично съдържание вече ще изискват доказателство за пълнолетие