Човек може би един ден ще може да диша въздуха на Марс благодарение на невероятно ново изобретение на изследователи от Съри.

Нова боя, която съдържа "бактерии, произвеждащи кислород", може да превърне планетата, на която в момента не може да се живее, в място, където човечеството да процъфтява.

Учени от университета в Съри създадоха боята с "биопокритие", която може да се използва в най-екстремните условия - включително в Космоса. Официално наречена "зелена жива боя", бактериите в боята могат да произвеждат кислород и да улавят въглероден диоксид, точно както истинско растение.

Бактериите се нуждаят от много малко вода, за да оцелеят, което ги прави идеален вариант за суровата марсианска атмосфера.

Водещият автор и бивш изследовател в катедрата по микробиология в Съри Симон Крингс заяви, че изобретението може да помогне на хората, които се надяват да се преместят на Марс.

Тя каза: "Фотосинтезиращите Chroococcidiopsis имат изключителна способност да оцеляват в екстремни среди като суша и след излагане на високи нива на UV радиация".

"Това ги прави потенциални кандидати за колонизиране на Марс."

Мистериозната бактерия е открита в черни пещери и дори в долната част на земната кора - под океанското дъно. Тя процъфтява и в пустините, точно както е на Марс - което я прави идеален вариант за пречистване на невъзможния за дишане в момента марсиански въздух.

Учените установиха, че тяхната зелена жива боя отделя по 0.4 грама кислород на грам биомаса на ден и улавя излишния въглероден диоксид. Удивителното откритие идва, след като миналия месец учен от NASA заяви, че химикалите, открити на Марс, технически биха били класифицирани като признаци на древен живот, ако бяха открити на Земята.

Ученият от NASA д-р Мишел Талер заявява: "На Марс виждаме химикали, които на Земята, ако бяха тук, щяхме да кажем, че се дължат на живот. Но въпросът е колко добре разбираме Марс и дали не сме подведени от нещо?".

Признаците на древен живот, които сме свикнали да забелязваме на Земята, може да не означават непременно същото, когато са открити на Червената планета. Въпреки това д-р Талер казва, че е сигурна, че ще открием извънземен живот в нашата Слънчева система. Откритите химически вещества могат да бъдат потенциални признаци на древен живот, но д-р Талер не описа точното химическо вещество.

Марс би могъл да стане годен за живеене и чрез създаването на малки острови, които имитират парниковия ефект на Земята.

Дебел два сантиметра щит от "чудодеен гел" би бил ефективен за изолиране на планетата и за разтопяване на леда под повърхността за постоянна вода, твърдят учените.

Снимка: Unsplash

Виж още: Хеликоптерът Ingenuity на NASA счупи височинния рекорд при 59-ия полет до Марс