Извадете всичкото празно пространство от Млечния път и какво остава - звезди, планети, астероиди, различни отломки и мистериозната тъмна материя, обобщава CNET. Всичко това дава цялата маса на нашата галактика, която изглежда почти невъзможна за измерване, но една млада дама счита, че може да има точния отговор.

Гуендолин Иди е докторантка по физика и астрономия в университета "Макмастър" в Канада, която се е заела с тази наистина космическа по размерите си задача. На практика човечеството не разполага с точните думи или цифри, за да изрази мащабите на бройката, но това, което можем да направим, е да кажем, че масата на галактиката е 7 пъти по 1011 слънчеви маси, или масата на Слънцето, умножена по 700 милиарда. Ако пък се чудите, нашата звезда има маса от 2 нонилиона (2 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000) килограма, или 300 000 пъти колкото масата на Земята.

Иди е достигнала до тази стойност, използвайки нова техника за преценяването на масата на галактиката, която се базира на ускорението и разположението на звездните купове в орбита около Млечния път. Както самата тя отбелязва, "нашата галактика дори не е най-голямата", така че по-нататък в дълбокия Космос стойностите наистина стават умопомрачителни.

Виж още: Ключът към колонизацията на Марс може да се крие в... чая