От „Стар Трек“ през 60-те години на миналия век до най-големите летни блокбъстъри на Холивуд в момента развлекателната индустрия десетилетия наред ни мами с идеята за междупланетното пътуване и това колко лесно изглежда то. А най-хубавото днес е, че вече можем да кажем, че технологията, която ще превърне такова пътуване в реалност, вече не е на светлинни години от нас.

Ако целта ви е пътуване в Космоса, то най-естествената дестинация днес е Марс, а организации като Virgin Galactic, Commercial Spaceflight Federation и Citizens in Space са готови да работят за превръщането на мечтата ви в реалност. Преди да метнете слънчевите очила в куфара, не забравяйте, че едно подобно пътешествие изисква значително по-сериозни приготовления. Космическото пътуване и оцеляването след него представляват уникален набор от биологични и здравословни предизвикателства. Радиация, инфекция, неблагоприятни ефекти от липсата на гравитация са само част от факторите, които трябва да вземете предвид, когато обмисляте следващата междупланетна дестинация, пишат от The Next Web.

 

 

Да вземем например гравитацията.

Тъй като човек се е развил в условията на определена гравитация, липсата на тази сила може да доведе до някои сериозни и неочаквани проблеми. Мускулите и костите ни са създадени така, че да издържат на ефекта на гравитацията и когато тя не съществува, те могат да станат неприятно чупливи. Специално счупването на костите води до отделяне на калций в кръвта, което пък може да причини камъни в бъбреците. Затова редовните упражнения в Космоса са задължителни, ако искате да преборите атрофията.

Сърдечносъдовата система също търпи промени, породени от липсата на гравитация. Тъй като кръвта се изпомпва по-лесно, когато не се бори със земното притегляне, лицето на човек започва да се подува от повишеното кръвообращение. С времето сърцето започва да се приспособява към тази нова среда, като отслабва и намалява размерите си, което обаче също не е нещо, което бихте искали. Проучванията показват, че при космонавтите с продължителен престой в Космоса се повишават нивата на аминокиселината хомоцистин, която е отличителен белег за сърдечносъдови заболявания.

Престоят в Космоса се свързва и с хронично недоспиване, като космонавтите на борда на Международната космическа станция средно спят по шест часа на ден. И докато за един възрастен човек на Земята това не е чак толкова малко, в Космоса лишението от сън може да бъде сериозен проблем, тъй като води до психологически стрес, намалена имунна система и други недостатъци в нормалното функциониране. Теорията твърди, че залезите на всеки 90 минути, силните шумове от оборудването и реенето в нулева гравитация са основните причини да не можете да се наспите.

Днес учените работят по създаването на изкуствена гравитация, която донякъде ще облекчи всички тези проблеми. Сегашният метод за нейното създаване е използването на центрофужни сили. За да се постигне поле с изкуствена гравитация, корабът трябва да се върти с голямо ускорение, все едно е влакче в увеселителен парк. Именно тогава центрофужните сили ще създадат гравитационно поле вътре.

И ако си мислите, че липсата на гравитация е най-големият проблем, то това за добро или зло не е така. Истинският бич за космическата ваканция е радиацията, която при това идва не от един, а от два източника. От една страна е радиацията от Слънцето, а от друга е тази, която идва от източници от самия Млечен път и отвъд. Космическата радиация може буквално да разпарчетоса ДНК-то ви, да причини натравяне, рак и направо смърт. В най-лекия случай може да се отървете със силно разклатена имунна система, която по-късно превръща и обикновената настинка в смъртоносна.

Благодарение на мисията на роувъра „Кюриосити“ до Марс вече имаме добра представа колко радиация ни очаква по пътя към Червената планета. Дори най-краткото пътуване в двете посоки ще донесе радиационно излагане от 0.66 сиверта  - мерна единица за количество поета радиация. С нея се цели да се даде количествен израз на биологичното влияние на радиацията. Въпросната стойност е равнозначна на това да правите ядреномагнитен резонанс на цялото тяло на всеки пет-шест дни. За сравнение благодарение на магнитното поле и атмосферата на Земята нормалната радиация тук е 0.00001 сиверта. За да се предпазят от радиацията, космонавтите на борда на Международната космическа станция периодично влизат в една специално защитена стая и консумират много антиоксиданти.

През 2002 г. Марк Шътълуърт стана едва втория космически турист, снимка NASA via Wikimedia Commons

Накрая, но не по значение, трудно може да се преборят и психологическите проблеми, свързани с комуникацията, когато напуснете Земята. Колкото повече се отдалечавате, толкова повече отслабва и се забавя сигналът. Разговорите с Марс ще бъдат със забавяне от минути, докато с тези до Луната забавянето ще е в секунди. Липсата на нормален диалог в реално време е критична и при изпълнението на различни команди и маневри, при които дори и малко забавяне може да е фатално.

Поне едно нещо, за което навярно няма да ви се наложи да мислите в Космоса, са заразите. Въпреки че проваля шанса за една добра хорър история, опасността да развиете някакво „космическо“ заболяване е малка. Това е така, защото инфекциозните вируси и бактерии еволюират в присъствието на живи организми, така че в Космоса това по-скоро няма да стане.

И така, космическото пътуване не е нито евтино, нито лесно, нито безопасно. Но това пък никога не е спирало хората, които са покорявали един след друг най-високите върхове и най-отдалечените места. Затова събирайте сили, ресурси и знания, защото космическата ера вече не е толкова далеч и Марс няма да остане недостъпен задълго.

Илон Мъск например иска да стигне там след по-малко от десетилетие.