В нова статия се твърди, че фруктозата е пагубният демон, който тласка метаболизма на много хора към затлъстяване. Въпреки че не е най-големият източник на калориен прием, тя предизвиква желание за консумация на по-тлъсти храни в по-големи количества, което води до прекаляване с храната.

Един голям анализ, ръководен от лекаря Ричард Джонсън от Медицинския университет в Колорадо (University of Colorado Anschutz Medical Campus), показва, че решението за отслабване може да не се свежда до избор между отказ от въглехидрати или мазнини, а до отговорно намаляване на двете заедно.

За съжаление наличието на значителни количества въглехидрат фруктоза в диетата ви няма да направи това толкова лесно.

"Въпреки че на практика всички хипотези признават важността на намаляването на ултрапреработените и "нездравословните" храни, остава неясно дали фокусът трябва да бъде върху намаляването на приема на захар или на високогликемични въглехидрати, или на мазнини, или на полиненаситени мазнини, или просто върху увеличаването на приема на протеини", пишат изследователите в своята статия.

"Тук правим преглед на различните хранителни хипотези за затлъстяването. Предлагаме всички различни хипотези да са до голяма степен верни и въпреки че външно изглеждат несъвместими, всички те могат да бъдат обединени въз основа на друга хипотеза, известна като хипотеза за оцеляване на фруктозата."

Фруктозата е вид захар, която естествено се съдържа в плодовете. Балансирани от витамините и фибрите в тях, ежедневните ви ябълка, банан и портокал не са толкова голям проблем. Организмът може да произвежда малки количества фруктоза и от въглехидрати като глюкоза, както и от солени храни.

Добавени в големи количества към подсладители като трапезна захар и царевичен сироп с високо съдържание на фруктоза, концентрациите на тази специфична захар могат бързо да се натрупат в храната ни често без да осъзнаваме това.

Джонсън и колегите му провеждат изчерпателно проучване на всички известни фактори, допринасящи за затлъстяването, и установяват, че метаболизмът на фруктозата в организма води до намаляване на съединението, наречено аденозинтрифосфат (АТФ), което осигурява енергия за клетъчните процеси в организма.

Когато АТФ спадне до достатъчно ниско ниво, това е сигнал за тялото ви, че се нуждаете от повече гориво. Това ви кара да огладнеете, затова се храните.

Изследователите наричат това хипотеза за оцеляването на фруктозата и тя свързва различни теории за причините за затлъстяването, дори такива, които изглеждат крайно несъвместими, като например приема на мазнини и въглехидрати.

"По същество всички тези теории, които поставят в центъра на епидемията от затлъстяване множество метаболитни и диетични фактори, са части от пъзел, обединени от едно последно парче: фруктозата", казва Джонсън. "Фруктозата е тази, която задейства метаболизма ни да премине в режим на ниска мощност и да загубим контрол над апетита, но мазните храни се превръщат в основен източник на калории, които стимулират наддаването на тегло."

Този режим на ниска мощност се активира, дори и да има запаси от гориво подръка. Дори когато има много налична енергия под формата на натрупани мазнини, фруктозата блокира възможността на организма да използва част от тези запаси.

В някои случаи това е добре. Мечките, които се подготвят за зимен сън, могат да запазят мастните си запаси непокътнати, като се натъпчат с плодове. Но консумацията на сладки храни и напитки при хората, казват изследователите, е пътят към нездравословен излишък.

Необходими са допълнителни изследвания, за да се определи как точно действа това, тъй като повечето изследвания на действието на фруктозата се основават на животни. Въпреки това откритията представляват важна стъпка в разрешаването на тази ескалираща здравна криза.

Снимка: Unsplash

Виж още: Учените предлагат закон за еволюцията на всичко във Вселената

 

Тагове: