В много малко ситуации разбиването на космически кораб може да се нарече успех и NASA може да се похвали с участие в една от тях. Космическата агенция проведе първата по рода си мисия за планетарна защита, насочена към промяна на посоката на небесно тяло, и всичко протече според предварителния план. Космическият кораб на NASA, който послужи като тест за двойно астероидно пренасочване (DART), се удари в безобидния астероид Dimorphos с ширина 530 фута като част от смела тестова мисия за внедряване на технология, която един ден може да бъде използвана за справяне с опасен обект, който се насочва към Земята. 

Сблъсъкът със скорост 4000 мили в секунда се случи на около 7 милиона мили от Земята в 19:14 ч. ET (16:14 ч. Тихоокеанско време) в понеделник, 26 септември, и беше заснето от камера, прикрепена към космическия кораб. Разбира се, астрономите тепърва ще трябва да наблюдават Dimorphos, за да измерят траекторията му и да видят дали космическият кораб е успял да промени курса на астероида. Успешните резултати ще означават една наистина голяма стъпка по отношение на планетарната защита. „Ние се впускаме в нова ера на човечеството“, каза коментатор на живо от NASA само секунди след потвърждаването на удара. „Епоха, в която потенциално имаме способността да се защитим от нещо опасно като сблъсък с астероид – какво невероятно нещо, никога преди не сме имали тази способност.“ 
Съвсем скоро се очакват и изображенията, заснети от Light Italian CubeSat (LICIACube), да станат достъпни. Устройството би трябвало да е прелетяло покрай Dimorphos около три минути след удара, заснемайки изображения с висока разделителна способност на мястото на катастрофата, включително изхвърления от сблъсъка астероиден материал, както и вероятно новоформирания ударен кратер. 

Снимки: NASA

Виж още: Защитата на Земята от астероиди е сложна задача, която изисква глобално сътрудничество