Автоматизацията на работния процес ще отнеме работата на поредна група служители. Microsoft обяви, че ще уволни десетки журналисти от 30 юни, тъй като новинарските секции на сайта MSN вече ще се попълват преди всичко от изкуствен интелект. Около 50 души в САЩ и близо 30 във Великобритания ще останат без работа, след като досега отговаряха за подбирането, редактирането и публикуването на материалите.

В изявление до медиите Microsoft казва, че подобно на повечето големи компании, периодично прави оценка на работния си процес, което на свой ред може да доведе до промяна във формата на заетост. Microsoft настоява, че уволненията не се дължат на сегашната пандемия – нещо, което може би щеше да бъде по-приемливо.

Концепцията за изкуствен интелект, който подбира и дори пише новини, не е нова. Това обаче не е научен експеримент, а случка от реалния свят, в която десетки служители на голям сайт ще бъдат засегнати. Друг е въпросът, дали изобщо все по-голямото разчитане на автоматизацията ще бъде ефективно. Според някои изкуственият интелект може по-лесно да наруши строгите правила на редакцията, тъй като му липсва човешката интуиция. Вероятно за Microsoft това е колкото практична мярка за намаляване на разходите, толкова и тест за възможностите на изкуствения интелект.

Виж още: След кода Xpeng открадна и сайта на Tesla