Когато хитовата игра Pac-Man излиза в аркадните салони на 22.05.1980 г., тя вече държи рекорда за най-дълъг развоен процес – за нейния дизайн и програмиране са необходими невероятните за времето си 17 месеца. 40 години по-късно изкуственият интелект Game GAN на NVIDIA успя за 4 дни да създаде собствена версия на играта, докато гледа как друг AI играе.

Алгоритъмът Game GAN се обучава на визуален принцип, като напоследък успява да създаде все по-реалистични продукти. В случая с Pac-Man, AI-то на NVIDIA наблюдава внимателно 50 000 изигравания на играта и успява да пресъздаде всеки неин елемент: дизайна на нивата, правилата на играта, както и Pac-man и гонещите го призраци. Въпреки че не му е даден никакъв предварителен код или достъп до енджина на играта, Game GAN успява да осмисли изцяло начина, по който тя се играе само на базата на наблюдения.

Учените се надяват, че един ден алгоритми като Game GAN ще могат да се използват в реални условия, като например при шофирането на автономни автомобили.

Междувременно новата версия на Pac-Man от NVIDIA и Game GAN ще бъде пусната за безплатно сваляне.  

Виж още: С PS5 контролера ще усетите всяка капка дъжд