Възходът на изкуствения интелект доведе до експлозия на изграждането на нови центрове за данни, но консумацията на енергия се превърна в една от ключовите пречки за по-нататъшното разширяване. Това подхранва силен интерес към малки ядрени реактори, които могат да бъдат вградени направо в по-нови центрове за данни, като например новия микрореактор eVinci от Westinghouse, който е проектиран да произвежда пет мегавата мощност и да работи 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата в продължение на повече от осем години без зареждане с гориво.

Westinghouse Electric Company, един от лидерите в изграждането на ядрени електроцентрали, представи своя предварителен доклад за безопасност за микрореактора eVinci на Националния център за иновации на реакторите към Министерството на енергетиката на САЩ. Това е решаваща стъпка, необходима в Националната лаборатория на Айдахо, за да може eVinci да бъде разгърнат за тестване в съоръжението за демонстрация на експерименти с микрореактори. Westinghouse също така казва, че е първата компания, направила това, което я превръща в един от пионерите в микрореакторната технология.

Някои виждат развитието на микрореакторната технология като решаваща стратегия за поддържане на нашето общество, управлявано от данни, да върви напред. Много ключови ИТ лидери, включително Марк Зукърбърг, казват, че захранването ще ограничи растежа на ИИ, особено след като центровете за данни изискват повече енергоемки графични процесори само за да обработват всички данни, които генерираме. В един доклад дори се казва, че един модерен графичен процесор с изкуствен интелект може да консумира до 3.7 MWh годишно - или около нуждите от енергия на средностатистически американски дом за четири месеца.

Освен Westinghouse няколко големи фирми за изкуствен интелект търсят ядрени реактори, за да задоволят нуждите си от енергия. Това включва Oracle, която вече е осигурила разрешителните за изграждане на три малки модулни реактора, и Microsoft, която първоначално също търсеше модулни реактори за своите центрове за данни, но наскоро подписа сделка за рестартиране на Three Mile Island реактор в САЩ.

Микрореакторът eVinci е с уникален дизайн по такъв начин, че пристига на мястото като единична единица с малко движещи се части. Може да се каже, че е като много голяма батерия. Това го прави лесен за транспортиране и разгръщане, изисквайки само едно ремарке, за да пренесе целия реактор от производствената база на Westinghouse до мястото, където е необходимо.

Друг начин, по който Westinghouse опрости дизайна на eVinci, е с използването на топлинни тръби за пренос на топлинна енергия от ядреното ядро. Това е подобно на начина, по който някои високопроизводителни лаптопи охлаждат процесорите и графичните процесори - чрез използване на херметична тръба и естествена конвекция за придвижване на охлаждащата течност в нея.

Този микрореактор има целева мощност от пет мегавата и е проектиран да работи 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата в продължение на повече от осем години. След като ядреното гориво в него бъде отработено, Westinghouse ще го възстанови като цялостен модул и дори ще може да го замени с друг, като сведе до минимум прекъсването на работата на съоръжението, което го използва.

Снимка: Unsplash/Westinghouse

Виж още: Doom вече върви и на квантов компютър, но с една уловка