Екип учени от Университета на Щутгарт създаде миниатюрна камера, която може да се използва в медицината, охраната или роботиката, съобщава Tech Radar.

Тъй като микроскопичните размери на камерата правят невъзможно използването на нормални лещи, създадени по традиционен начин, екипът е прибегнал до триизмерно принтиране, изработвайки леща слой по слой. Според учените този качествено нов начин за изработка буквално променя мисленето и начина, по който се подхожда към създаването на малки камери.

Така създадената леща е с широчина от едва 0.1 милиметра, а процесът по нейния дизайн, приготвяне и тестване отнема няколко часа. Тя може да фокусира върху снимки от разстояние три милиметра и да предава изображенията по оптичен кабел с дължина 1.7 метра, който е прикрепен към нея.

Въпреки скромните си размери при тестовете камерата е показала висока степен на оптична мощност. Тя спокойно може да се постави на върха на игра в спринцовка и да се инжектира в човешкото тяло. Там може да функционира като ендоскоп, позволявайки на лекарите да разглеждат тялото отвътре

Виж още: Робот на Sony може да създава отношения с хората около него