Две жени във Великобритания, които нямат нищо общо една с друга, са постъпили в болница с оплакване, наречено "временна смартфон слепота". Опасявайки се, че става дума за инсулт или друго тежко състояние, несвързаните една с друга жени са били подложени на серия от сложни и скъпи тестове, преди да бъдат насочени към специалисти по очни болести. Диагнозата на специалистите? Използване само на едното око при ползване на смартфон в леглото вечер.

Проблемът възниква, защото едното око свиква с яркостта на дисплея на смартфона, а другото - обикновено затъмнено от възглавницата - остава свикнало с тъмнината.

Засегнатите хора могат да страдат от временна слепота в продължение на до 15 минути. Когато екранът на смартфона бъде изключен, очите не могат да коригират разликата и в крайна сметка човекът става "временно сляп".

За щастие очните специалисти казват, че смартфон слепотата не представлява никаква реална опасност, защото в крайна сметка очите се коригират сами по естествен път. Разбира се, проблемът може да се избегне изцяло, ако ползвате смартфона си в тъмното с две очи или просто ако оставите лампата включена, преди да решите да заспите.

Говорител на Американската академия по офталмология, казва че два случая на смартфон слепота не са достатъчни, за да се докаже, че използването на едно око при ползване на смартфон в леглото е основната причина за неразположението.

 

Източник: Android authority


Прочетете и това: Още през юли могат да започнат тестове на лекарство срещу стареене

Тагове: