Съвместен проект на американския университет "Вашингтон" и японския университет "Кейо" предвижда тестването на ново поколение лекарство, което може да забави процеса на стареене при хората, пише Slash Gear.

Изпитанията могат да започнат още следващия месец, след като проектът получи зелена светлина от комисия по етика. Клиничните изпитания трябва да определят дали лекарството е ефективно и безопасно за прием от хора, след като вече бе доказано, че то може да забави процеса на стареене при животни. В рамките на опитите лекарството ще бъде дадено на дузина здрави възрастни хора.

Най-напред трябва да се проучи дали самият му прием е безопасен и когато това стане, учените ще изследват дали лекарството е постигнало желан ефект по отношение на стареенето. При тестовете с мишки се е оказало, че проблеми като лошо зрение и обмен на веществата, предизвикани от старост, са били обратими. При хората, разбира се, нещата ще стоят по съвсем друг начин, но пробив в това отношение може да има драстични последици не само за медицината, но и за обществото като цяло.

Виж още: Изкуствен интелект помага на патолозите да достигнат 99.5 процента точност на диагностициране

 

Тагове: