Някои от най-малките части от всички живи същества са отделните клетки, които съставят тъкани, органи и кости. Клетките са толкова малки, че могат да се наблюдават само под микроскоп. Изследователи от Масачузетския технологичен институт обявиха откритие, което би могло да позволи масово производство на самозахранващи се роботи, които са с размерите на клетка.

Тези малки роботи с клетъчни размери са наречени syncells, което е краткото име за синтетични клетки, и учените смятат, че тези малки ботове могат да се използват за наблюдение на условията в петролопроводи или газопроводи, както и за търсене на болест в кръвта на човек. МИТ казва, че ключът към направата на тези малки устройства в големи количества използва процеса на естествено раздробяване на миниатюрните и крехки материали.

Процесът включва насочване на линиите на фрактурите, за да се създадат малки джобове с предвидим размер и форма. Вътре в джобовете има електронни вериги и материали за събиране, записване и извеждане на данни. Процесът на създаване на тези малки обекти се нарича "автопропускливост".

В процеса на автопропускливост учените използват двуизмерна форма на въглерод, наречена графен, за да оформят външната страна на синцелите. Един слой от материала е положен върху повърхността, след което са нанесени точки от полимерен материал с необходимата електроника, използвайки специална лабораторна версия на мастиленоструен принтер. След това се поставя втори слой графен.

Екипът твърди, че този процес отваря нов инструментариум за микро- и наноматериали и тяхното приложение в науката и промишлеността.